оптимальний час для вимочування квасолі — 6-10 годин. При перевищенні цього проміжку квасоля може заграти: вода, в якій вона замочується, стане каламутною, на поверхні утворюється піна, з'явиться неприємний кислуватий запах.
єдине, що можна зробити з заграв квасолею, — відправити її у відро для сміття. Результатом вживання зіпсованої квасолі може стати отруєння, тому краще не ризикувати. Крім цього, бродіння негативно позначається на смакових якостях продукту. Навіть якщо заграв квасоля добре промити і зварити (бо шкода) — швидше за все, смачної страви з неї вже не вийде. Краще приготувати квасолю заново, взявши молоду крупу.
щоб квасоля не бродила при вимочуванні, треба намагатися міняти воду кожні 2-3 години. Якщо такої можливості немає, і якщо в кімнаті жарко, ємність з квасолею краще поставити в холодильник.