квасоля вариться мінімум годину і вимагає багатогодинного замочування — це значно довше, ніж інші крупи , що викликає складності при приготуванні багатокомпонентних страв. Пов'язано це перш за все з розміром зерен квасолі — вони більші злаків та інших видів бобових, тому довго розварюються до готовності. Структура зерна щільна, що теж не сприяє швидкому приготуванню. При зберіганні, особливо тривалому, зерна квасолі сильно висихають, втрачаючи вологу, і потрібно багато часу, щоб вони увібрали в себе воду і стали м'якими. Тільки після цього вони можуть зваритися.
для прискорення варіння квасоля рекомендується попередньо замочити на кілька годин, заливши її водою так, щоб зерна були покриті. Квасоля поглинає вологу, сильно збільшуючись в розмірах, тому воду потрібно доливати при необхідності, а посуд взяти достатнього обсягу.