замочена квасоля зазвичай розбухає у воді, стаючи в два-три рази більше. Це відбувається через те, що сухі зерна дуже активно поглинають воду — при замочуванні квасолі навіть варто залити її водою з запасом і вибрати Посуд розміром побільше.
якщо ж квасоля не розбухає і не вбирає воду, швидше за все, вона довго зберігалася після збору врожаю і встигла сильно пересохнути . Така квасоля може вийти дуже жорсткою навіть при дотриманні всіх правил приготування квасолі . Якщо ж відомо, що квасоля Стара, краще заздалегідь обдати її окропом до замочування — це усуне шар воску на зернах і допоможе трохи розм'якшити оболонку. Для старої квасолі можна додати в воду для замочування харчову соду (від чверті до половини чайної ложки). Інший спосіб — зробити розсіл (2 чайних ложки солі без гірки на літр води) і замочити квасолю в ньому. Це також допоможе розм'якшити її.