у компоті можуть поєднуватися будь-які фрукти і ягоди. При виборі складових компоту не обмежуються нічим: беруть все, що є під рукою або на грядці, змішують з сухофруктами, додають спеції. Меж немає — є тільки смакові якості конкретних плодів. Наприклад, кислі яблука не поєднуються з лимоном, полуниця слабо поєднується з кавуном, а ананас і абрикос в компоті просто губляться. Тому керуватися слід кожен раз здоровим глуздом. Звичайно, є на Русі і свої фаворити поєднань. Це:
- яблука — з грушею, сливами, виноградом — дуже зручно, що всі ці продукти мають один сезон
- Полуниця — з малиною, вишнею, смородиною
- Смородина — з малиною, вишнею, агрусом
Є так само і універсальний підсилювач смаку — лимонний сік. Його можна додати в будь-який компот, головне знати міру, так як лимон має дуже кислий сік. Ну а якщо ви варите компот із сухофруктів, будь-які сухофрукти можна додавати без обмежень, в будь-якому складі і співвідношенні рем не здатні зіпсувати смак компоту.