з пізньої осені аж до самого літа свіжий компоти варять переважно з сухофруктів. Підходять будь-які сухофрукти, але навіть якщо ви дотримуєтеся всіх правил варіння компоту, готовий напій може відчутно гірчити. Якщо це сталося, швидше за все виною тому — чорнослив, а саме метод сушіння слив. Справа в тому, що сливу сушать в спеціальних виробничих сушарках, і цей фрукт може від плоду до плоду відрізнятися в соковитості, тому може запросто підгоріти. І якщо це сталося, то і компот з додаванням такого чорносливу теж буде гірчити.
друга поширена причина гіркоти компоту — варіння ягід і фруктів з кісточками. Кісточки містять синильну кислоту, а тому можуть надавати істотну гіркоту.
Ну і третя причина — несолодкий сорт слив або використання для сушіння незрілих фруктів.
щоб врятувати компот, досить додати ще трохи цукру і підкислити будь-яким цитрусовим соком.
важливо: якщо гіркота віддає чимось хімічним, ймовірно, при сушінні на виробництві невірно використовували консерванти. В цьому випадку вживати напій небезпечно для здоров'я.