чим менше часу ми проводимо на кухні, тим воно приємніше. Питання « як не витрачати багато часу на підготовку?» актуальний не тільки в повсякденному житті, але і напередодні свят — тоді, коли за лічені години необхідно встигнути буквально все. Нижче добірка хитрощів, що дозволяє економити дорогоцінний час на, здавалося б, незначних дрібницях.
спосіб економії часу |
скільки часу економить |
плюси |
мінуси |
складіть меню на найближчі дні. і за цим списком закуповуйте продукти. |
щодня від декількох хвилин до години або двох. |
зручність закупівлі інгредієнтів – на кілька днів вперед, оптимізація часу і витрат. |
може здатися нудним для тих, хто звик до спонтанних рішень. |
до готування підготуйте посуд та інвентар. |
15-20 хвилин. |
зручно і приємно приступати до готування, знаючи, що посуд чиста, побутові пристрої справні, все лежить на своїх місцях. |
у вільний час, без поспіху, доведеться приділити кілька хвилин на миття і сортування посуду і кухонних аксесуарів. Найкраще це робити відразу після їжі. |
Прибирайте під час готування. не потрібно стояти над каструлею, вичікуючи. Краще витратити ці вільні кілька хвилин на те, щоб протерти стіл, обполоснути обробну дошку і т. п. |
не менше 30 хвилин. |
після їжі залишиться тільки помити посуд. В іншому вже пануватиме чистота. |
ви не зможете подивитися телевізор в процесі готування і досить сильно втомитеся. |
готуйте з запасом, на кілька днів вперед. виділяючи на вихідних час на підготовку, ви вирішуєте проблему з вечерями на 3-4 дні мінімум. |
кілька годин на тиждень. |
вже готову страву з холодильника потрібно тільки розігріти. |
Не так смачно, як свіжоприготована їжа. |
заморожуйте. робіть домашні напівфабрикати, заморожуйте засмажкою і посічену зелень. Виділіть у вихідний день кілька годин на ліплення пельменів, приготування котлет і т.д. навіть бульйон в кубиках для льоду –актуально і зручно. |
30-40 хвилин щодня. |
Напівфабрикати власного приготування смачніше і корисніше магазинних, до того ж набагато дешевше. Прийшовши з роботи, не потрібно готувати «з нуля» — просто дістати з морозилки. |
Не так смачно, як свіжоприготована їжа. |
готуйте на високих температурах. практично всі продукти зваряться або запекутся швидше, якщо додати вогонь. |
5-10-20 хвилин (залежно від типу інгредієнтів). |
відчутна економія часу. |
можна ненароком щось спалити, залишитися без вечері. |
прожарюйте овочі перед їх відварюванням. |
5-10 хвилин. |
більш насичений смак і економія часу. |
більше брудного посуду. |
варіть бобові не в звичайній воді, а в мінеральній. |
20-30 хвилин. |
готуються швидше. |
потрібно заздалегідь купити мінералку, витратити гроші. |
використовуйте мультиварку, скороварку — або інші кухонні агрегати з таймером. |
від 30 хв до 2-3 годин, дуже допомагає під час сніданків. |
встановивши таймер, можна задати потрібний режим і отримати готове гаряче блюдо до певного часу. |
буде потрібно витратити час напередодні на підготовку інгредієнтів і їх завантаження в мультиварку. |
використовуйте гострі ножі. |
від декількох хвилин до… |
робити салати, нарізати інгредієнти в супи і другі страви – суцільне задоволення. |
потрібно вчитися точити ножі самостійно або шукати людину, здатну на це. |
Використовуйте прості рецепти. їх, насправді, величезна кількість. Чи не ускладнюйте собі повсякденне життя. |
від декількох хвилин до… |
все геніальне & Ndash; просто. |
можливо, доведеться витратити час на пошуки улюблених страв. |
запікайте. виклали всі продукти на деко або в чашу для запікання – і вільні. |
від 30 хвилин і більше. |
не потрібно стояти над сковорідкою. Смачно. Корисний. З маринуванням будь-яку страву виходить святковим. |
довший час приготування. |
використовуйте ємність для сміття на столі. Нехай це буде невелике відерце на столі або просто пакет. |
кілька хвилин. |
не потрібно бігати до сміттєвого відра кожну хвилину — досить зав'язати пакет в кінці готування і викинути 1 раз. |
ємність доведеться помити після закінчення готування. |
готуйте овочі в шкірці . Картопля в мундирі, баклажани, морква – досить добре почистити щіткою. |
10-20 хвилин. |
більше користі від продуктів, економія часу. |
дещо інший смак, підходить не для всіх страв. |
додайте соду при варінні яєць. |
кілька хвилин. |
яйця легко чистяться. |
немає. |
перед очищенням прогрійте часник, овочі, фрукти, горіхи в мікрохвильовці протягом 15-20 секунд. |
кілька хвилин. |
після прогріву шкірка легко відділяється. |
немає. |
Очищайте рибу від луски в глибокій мисці з холодною водою. |
10-15 хвилин. |
економія часу на прибирання кухні. |
потрібно буде помити миску. |
Читайте рецепт заздалегідь. аналіз і планування кроків на свій розсуд не тільки заощадить час, але і зробить процес приємним. |
5-20 хвилин. |
чіткий план додає впевненості в результаті. |
витратити хвилину на читання. |
запасіться кухонними гаджетами. від м'ясорубки до кухонного комбайна — все повинно бути зібрано, на відстані витягнутої руки. |
5-30 хвилин. |
економить не тільки час, але і сили. Спосіб ідеальний в поєднанні з заготовками і заморожуванням. Готуєте котлети? — наліпити побільше з м'ясорубкою — і залишок в морозилку! |
Догляд за самими гаджетами, мийка. |
майте напівфабрикати на пожежний випадок. Сосиски, сардельки, навіть доширак і Біч-пакети, хлібці, паштети — можуть сильно виручити, якщо на перекус всього пара хвилин. |
5-20 хвилин. |
на пару годин при мінімумі зусиль позбавлять від почуття голоду. |
мінімум користі для організму. |