турецький горох, він же нут, — один з поширених компонентів східної кухні. За своїми характеристиками він цілком може замінити в деяких стравах м'ясо. Знаючи особливості продукту, нут можна додавати в багато рецептів: в супи , каші, плов, овочеві гарніри, салати. У східній кухні є і традиційні страви з нуту, такі як фалафель (обсмажені з прянощами кульки з подрібненого гороху) і хумус (холодна пюреобразная закуска з нуту з кунжутної пастою).
важливе правило для приготування нуту — його попереднє замочування в холодній воді на 4 години. Якщо не дотримати зазначений час, то нут доведеться варити набагато довше за часом — до 2-3 годин. Найзручніше готувати нут в скоро - і мультиварці — за 20-30 хвилин горох буде готовий для подальшого застосування. А ось для фалафелі беруть вимочений нут, що не відварюючи його.