При варінні яловичини слід враховувати виварювання м'яса в бульйон: від початкового ваги залишиться всього лише 60-70%. Наприклад, ви купили 1 кілограм свіжого охолодженого м'яса. Враховуйте, що при варінні його вага зменшиться до 600-700 грам. Звичайно, це за умови, що яловичину нічим не накачували перед фасуванням.
може вплинути на вагу підсумкового вареного продукту і частина м'яса. Скажімо, пісна жилава яловичина з лопатки зменшиться максимум на 30%, а ось соковита і ніжна вирізка — в деяких випадках може втратити у вазі до 50%. Якщо вам важливо отримати максимум м'яса, варіть його дотримуючись мінімального часу варіння .
в рецептах зазвичай не вказують, яке м'ясо потрібно — відварне або сире. Розрахувати просто: для м'ясних салатів на порцію розраховуйте не менше 20 грам вареного м'яса, на бутерброди (буженину) — не менше 50 грам, на гаряче — не менше 75 грам вареної яловичини.