холодець на зиму — по суті, та ж тушонка, тільки холодець розрахований на досить великий вміст в банку саме желе. Готується холодець на зиму так само, як і звичайний . Важливий момент — для тривалого зберігання Не можна використовувати желатин, адже закриті банки з холодцем для стерилізації кип'ятяться, а желатин втрачає свої желирующие властивості. Тому варити холодець про запас потрібно так, щоб точно застиг сам. Після варіння м'ясо розкладається по банках, зверху заливається бульйон, банки надійно закриваються, потім кип'ятяться на водяній бані годину. Ось і весь секрет — такі банки будуть зберігатися в абсолютно будь-яких умовах роками.
холодець буде готовий до зберігання в будь-яких, навіть екстремальних умовах, якщо зверху бульйону буде шар м'ясного жиру. Для цього рекомендується брати частини з великою кількістю колагену. Для довгого зберігання краще каламутний холодець — виконувати відтяжку і домагатися повної прозорості не потрібно. Готують холодець з банки будь-яким чином — хоч на макарони по флотськи, хоч на гречку з тушонкою, хоч на суп (з желе виходять відмінні бульйони), хоч м'ясні салати, хоч на холодець.