здавалося б, як хрінова закуска може заграти — адже хрону, часнику і солі повинно вистачити з запасом на те, щоб зберігати чортівню можна було в холоді всю зиму. Але насправді те, що заграв хренодер — не страшно. Деякі рецепти навіть припускають бродіння, оскільки смак виходить більш глибоким.
причини, за якими чортівня може заграти, цілих 4:
— водянисті помідори або їх занадто багато в порівнянні з «консервуючими» продуктами,
— недостатня дезінфекція тари,
— перетримали в теплі,
— лежалий хрін і часник, що послабили гостроту.
але якщо для вашої рецептури бродіння не бажано, його можна зупинити. Можливий 3 варіанти дій :
- додати ще натуральних консервантів — часнику, солі і хрону. Вони« схоплять » томати навіть якщо пройшло кілька днів. Зверху зробити пробку з солі або масла.
- Прокип'ятити хренодер можна, якщо від заготовки до шапки пройшла пара днів. Прибрати піну і злити воду.
- Якщо ви додавали в хренодер аспірин — з ним нічого не сталося навіть якщо має расслоившийся вид.
згодом хренодер не завжди підходить на закуску, але використовувати як супову заправку — найсмачніший варіант.