незважаючи на рослинне походження і високий вміст поживних елементів, картопля, в цілому, далеко не дієтичний і не найкорисніший продукт. Він відносно низькокалорійний, проте містить багато вуглеводів, чим і пояснюється відчуття насичення від картопляних страв. При цьому в процесі кулінарної обробки картоплі значна частка містяться в ньому корисних речовин втрачається або руйнується під впливом температури.
найбільш корисним слід вважати картопля запечена, в шкірці або без неї, оскільки він втрачає найменше цінних властивостей. Однак при запіканні картоплі в шкірці люди, які мають проблеми з травленням, повинні вживати його з обережністю. Більш нейтральний для шлунково-кишкового тракту зварена картопля , особливо якщо не додавати до нього масло або інші продукти з високим вмістом жиру. Але без масла картопля не так смачна. Найбільш же шкідливим є смажена картопля. Через смаження в олії він містить величезну кількість жирів. Але через яскравого смаку і приємного хрускоту скоринки саме смажену картоплю віддасть організму максимум ендорфінів.