час читання —3 хв.
зазвичай так буває, якщо в холодець поклали багато штучного желатину або агар-агару. Желатин втрачає Сполучні властивості, якщо холодець перекипятить: скласти холодець з форм в каструлю, розтопити на дуже слабкому вогні (щоб не підгорів!), а потім прокип'ятити. Потім розлити знову по формах і остудити.
Якщо холодець жорсткий через м'ясо, то слід його доварити: доварювати 1-2 години, регулярно пробуючи м'ясо на м'якість.
наступний варіант використовується в крайньому випадку, коли в колодязь поклали багато коллагенсодержащих частин (ніжки, гомілки і т.д.): бульйон разом з м'ясом підігрівається, розводиться водою і вариться годину. Швидше за все, будуть потрібні ще спеції і сіль.