вівсянка готується з цільного зерна або пластівців на воді або молоці.
при виборі найбільш корисною каші потрібно пам'ятати: всі найпотрібніші для організму речовини в висівках і зародку. Тому краще їсти зернову кашу або з великих пластівців.
Зернова каша містить багато клітковини і білка, забезпечує відчуття ситості, це калорійний продукт.
легко засвоювані пластівці не такі калорійні, вони також принесуть багато користі і їх недовго приготувати. Сучасні технології обробки зерна зберігають в пластівцях зародок.
склад (користь):
— клітковина (очищає кишечник);
— вуглеводи (джерело енергії);
— вітаміни групи В (для нервової системи);
— вітамін РР (допомагає переробляти вуглеводи в енергію);
— залізо (для кровотворення);
— цинк, фосфор і кальцій (для кісток і суглобів);
— калій, магній (для серця);
— антиоксиданти.
на що потрібно звернути увагу при виборі пластівців:
— дата випуску (не раніше 5 місяців);
— цілісність упаковки;
— інгредієнти (тільки пластівці);
— колір пластівців (повинен бути білий).
завдяки своїм корисним властивостям кашу вживають при деяких захворюваннях шлунка, нервової системи, для нормалізації тиску, поліпшення стану після отруєння і для схуднення.