спеції — обов'язковий компонент, без якого замість плову вийде просто каша з м'ясом. У східній кухні саме прянощі задають основний тон. Класичними спеціями для плову вважаються: зіра, шафран, часник, барбарис. Шафран (через брак) часто замінюють куркумою. Барбарис можна замінити сушеної журавлиною. Для більш вишуканого смаку в набір нерідко вкладають подрібнені сушені томати, перець різних сортів, паприку, насіння коріандру. В окремих рецептах фігурують сухофрукти: кишмиш, чорнослив, курага. Крім традиційного, популярністю користується і плов з куркою. Певну пікантність йому додадуть додані до класичного набору спецій шматочки Чилі, петрушка, чебрець. А ось часник береться виключно свіжий. Від меленого сушеного смак плову може сильно постраждати.
кількість спецій на 1 кг м'яса і 1 кг рису:
- зіра — 1 ч. л.;
- шафран — & frac12; ч. л.;
- барбарис — 1-2 ч. л.;
- часник – 2-3 головки;
- паприка — & frac12; ч. л.;
- томати – 1 ч. л.;
- коріандр — ½ ч. л.