швидше за все яблуко очистити гострим коротким ножем або спеціальним ножем для чищення овочів. Важлива умова — ніж повинен бути гострим і зручним. Тоді навіть кілька кілограмів яблук для заготівлі джему або варення будуть почищені за лічені хвилини, а кількість очисток буде зведено до мінімуму. Передбачте зручний збирач очисток: зручно чистити яблука, влаштувавшись за столом, уклавши на столі поліетиленовий пакет для очисток, і невелику дошку для нарізки.
щоб швидко очистити яблука від кісточок і щільних тканин, є спеціальні ножі-трубки — вони врізаються в яблуко наскрізь, зрізуючи кісточки зсередини. Якщо потрібно почистити дуже багато яблук, краще таким обзавестися — почистити від плодоніжок кіло навіть дрібних яблук з таким агрегатом вийде за пару хвилин. А якщо потрібно почистити трохи, використовуємо старий добрий класичний метод: яблуко розрізаємо навпіл і вирізаємо коротким ножем всю серцевину.