Як перезимує картопля і чи вдасться зберегти урожай до весни, залежить від агротехнічних властивостей сорту, а не від забарвлення шкірки. Сорти, які мають високу лежкість і добре зарекомендували себе при зимовому зберіганні — червоний «Ред Скарлетт», жовтий «Диво», білий «Валентина».
картопля будь-якого сорту перед закладкою на зиму рекомендується перебрати, сортуючи його за розміром і придатності. Вибирати для зберігання варто бульби середнього розміру, які важать близько 100 г. більші довго зберігатися не будуть через сильний випаровування вологи — їх краще зварити протягом перших тижнів зберігання. Не годяться позеленілі картоплини — у них через довге перебування на світлі накопичується шкідлива речовина соланін. Їх не можна вживати в їжу ні людям, ні тваринам. Непридатні для зберігання також картоплини з дірочками, пошкодженої шкіркою або уражені фітофторою. Вони не тільки зіпсуються самі, але і приведуть до псування інших бульб, що лежать поблизу.