Як варити борщ на зиму
продукти на 4,2 літра
буряк — 7 штук (1 кілограм)
морква — 5 штук (1 кілограм)
перець болгарський — 5 штук (700 грам)
помідори — 7 штук (1 кілограм)
Цибуля ріпчаста — 5 штук (600 грам)
часник — 10 великих зубців (можна цілу головку)
перець чилі — 1 штука
кріп — 1 пучок
Петрушка — 1 пучок
масло рослинне — 9 столових ложок
сіль — 6 столових ложок
цукор — 3 столові ложки
оцет 9% — 150 мілілітрів
підготовка овочів для заготівлі
1. Овочі ретельно вимити. Буряк, моркву, цибулю і часник почистити.
2. Натерти на крупній тертці 7 штук буряка.
3. Натерти на крупній тертці 5 штук моркви.
4. Видалити насіння з 5 болгарських перців, нарізати на кубики.
5. Кожен з 7 помідорів на 1 хвилину опустити в окріп, потім обдати холодною водою і очистити від шкірки, нарізати часточками.
6. Нарізати півкільцями 5 штук ріпчастої цибулі.
7. Дрібно нарізати 10 зубців часнику.
8. Розрізати навпіл, видалити насіння і нарізати тонкими смужками 1 стручок свіжого перцю чилі.
9. Дрібно нарізати по 1 пучку зелені кропу і петрушки.
приготування борщу на зиму
1. У нагріту сковорідку налити 3 столові ложки рослинної олії і додати цибулю.
2. На середньому вогні смажити 3 хвилини. Обсмажену цибулю викласти в каструлю.
3. У ту ж сковорідку (можна не мити) налити 3 столові ложки рослинної олії, прогріти 1 хвилину і додати натерту моркву, смажити 3 хвилини на середньому вогні. Перекласти обсмажену моркву в каструлю з цибулею.
4. У сковорідку налити 3 столові ложки рослинної олії і додати натерту буряк, смажити 5 хвилин, влити півсклянки води і тушкувати 20 хвилин під закритою кришкою.
5. Додати третю частину склянки 9% оцту, перемішати буряк і припинити нагрівання.
6. У каструлю з цибулею і морквою додати очищений і нарізаний болгарський перець і помідори.
7. Перемішати овочі і варити на маленькому вогні 25 хвилин. Овочі періодично помішувати, щоб вони не пригоріли.
8. Додати часник, зелень, перець чилі, 6 столових ложок солі і 3 столові ложки цукру. Перемішати і варити 15 хвилин.
9. Додати тушкований буряк. Вміст каструлі довести до кипіння і варити 3 хвилини. Додати залишився, все перемішати.
гарячу заправку розкласти в банки і закрити кришками, прибрати на зберігання.
заготівля борщу в мультиварці
1. Обсмажити цибулю в мультиварці при відкритій кришці на режимі «Випічка» або «Жарка».
2. Додати моркву, обсмажувати ще 5 хвилин, потім буряк — і смажити ще 5 хвилин.
3. Влити третину оцту, півсклянки води і варити 20 хвилин на тому ж режимі, не накриваючи мультиварку кришкою.
4. Додати томати і солодкий перець, тушкувати 5 хвилин потім спеції, приправи, цукор і сіль.
5. Варити заготовку борщу 10 хвилин, потім розкласти по стерилізованим банкам.
як варити борщ із заправкою
продукти
яловича грудинка — 500 грам
картопля — 5 штук
Капуста свіжа — 500 грам
борщова заправка — 1 банка (700 грам)
сіль — 1 столова ложка
Вода — 2 літри
як готувати борщ з буряка в банку
1. Вимити овочі.
2. Очистити 5 штук картоплі і нарізати на невеликі кубики.
3. Листя капусти нарізати на не дуже широкі смужки.
4. Яловичу грудинку вимити.
5. Налити 2 літри води в каструлю, покласти в неї м'ясо і поставити варити на середній вогонь.
6. Коли вода закипить, прибрати піну, на маленькому вогні грудинку варити 2 години.
7. Дістати грудинку з бульйону, нарізати на невеликі шматочки.
8. Покласти в гарячий бульйон картоплю і капусту, варити 15 хвилин.
9. Додати м'ясо і борщову заправку, всипати 1 столову ложку солі, все розмішати, варити 5 хвилин.
Борщу дати настоятися 10 хвилин, потім подати до столу, додавши в кожну тарілку десертну ложку сметани.
Фкуснофакти
— для приготування Борщової заправки в зазначених пропорціях, з кухонних гаджетів потрібна 5 літрова каструля, також необхідно приготувати 6 скляних банок об'ємом 700 грам, під кришку «твіст». Можна використовувати підлогу літрові і літрові банки з металевими кришками під закаточную машинку.
— Банки і кришки ретельно вимити з содою. Банк простерилізувати окропом або парою.
— оцет додається в буряк в кінці гасіння для того, щоб при подальшій варінні зберігся її насичений колір.
— в борщову заправку можна додати квасоля (700 грам вареної квасолі для наведеного рецепта), яку попередньо необхідно відварити. У борщову заправку додають і капусту — як свіжу , так і квашену . Квашену капусту потрібно попередньо згасити і потім додати до решти овочів.
— з заправкою варять вегетаріанський борщ на воді, без м'яса. Якщо немає часу варити бульйон, можна додати в борщ банку м'ясної тушонки одночасно з борщовий заправкою.
— заготівля борщу — чудове самостійне блюдо, смачний зимовий салат, що відрізняється гострим смаком і красивим кольором. Подавати його можна холодним зі сметаною і рубаним часником.
— калорійність заправки для борщу — 80 ккал/100 грам.
— вартість продуктів для приготування 4 літрів заготовки борщу на зиму в сезон (серпень-вересень) — від 175 грн.