⏰ як приготувати айвар на зиму - рецепт і секрети, як зробити заготовку ще смачніше

Скільки варити айвар?

00:00
Для варіння 4 літрів айвара необхідно 2-3 години.

Як варити айвар

Продукти
червоний болгарський перець — 2,5 кілограма
помідори — 2,5 кілограма
часник — 8 великих зубців
Лук — 1 велика голова
Гірчиця — 35 грам
цукор — 125 грам
пекучий перець — 8 стручків
рослинна олія — 170 грам
сіль — 10 грам

Як приготувати айвар
1. Болгарський перець помити, висушити паперовими рушниками.
2. Покласти цілі перці на деко, помістити в духову піч, розігріту до 150 градусів, тримати 20 хвилин.
3. Трохи остудити запечені перці.
4. Руками зняти з кожного перцю шкірку.
5. Розрізати перці навпіл, видалити серцевинки.
6. Помідори помити, залити окропом на хвилину, злити окріп.
7. Зняти з помідор шкірку, вирізати місце приєднання плодоніжки.
8. Стручки пекучих перчиків помити, розрізати навпіл, почистити від насіння.
9. Почищені цибулини нарізати великими часточками.
10. Зубці часнику почистити.
11. Почищений болгарський перець, пекучий перець, помідори, цибуля, часник пропустити через м'ясорубку або подрібнити в блендері, змішати в каструлі або металевому тазу.
12. Ємність з айваром помістити на помірний вогонь, варити 20 хвилин, помішуючи, щоб айвар не пригоріла.
13. Влити в айвар рослинне масло, змішати, продовжити варіння 40 хвилин.
14. Додати в айвар гірчицю, цукор, сіль, перемішати, тримати на плиті ще 1,5 години до загустіння.
15. Підготувати банки для айвара: ретельно вимити банки, помістити на решітку в холодну духову піч вниз шийкою, включити на 150 градусів, тримати банки 15 хвилин, вийняти.
16. Кришки потримати в окропі кілька хвилин, висушити.
17. Розлити Гарячий айвар по банку, герметично закрити.
18. Перевернути банки, залишити так на три години.

Фкуснофакти

— Айвар — блюдо балканської кухні, що представляє овочеву ікру з великої кількості печеного червоного перцю, часто з додаванням баклажанів і помідорів.

— Назва « айвар»походить від турецького слова « havyar», яке перекладається як « ікра».

— за традиційним рецептом, болгарського перцю в айвар належить класти в два рази більше, ніж баклажанів.

— зазвичай айвар готують у великих обсягах з 5-25 кілограмів червоного болгарського перцю. У таких обсягах на батьківщині айвара готують, розпалюючи багаття прямо на вулиці, а над вогнем поміщаючи каструлі для варіння.

— Айвар подають до столу в окремій невеликій ємності як приправу до м'яса і гарнірів, роблять з ним бутерброди, а також їдять самостійно, вмочуючи в нього хліб. Айвар відмінно підходить для шашликів і смаженого м'яса.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?