Як приготувати ікру з буряка
Продукти
буряк — 1,5 кілограма
морква — 700 грам
помідори — 700 грам
часник — 50 грам
рослинна олія — 100 мл
яблучний оцет — 3 столових ложки
сіль — за смаком
чорний перець — за смаком
Як варити ікру з буряка
1. Вимити і буряк, моркву і помідори. Очистити буряк і моркву від шкірки.
2. Часник пропустити через чеснокодавку або дрібно порубати ножем.
3. Томати розрізати на 5 частин і подрібнити до пюре за допомогою м'ясорубки або блендера і помістити в окрему глибоку чашу.
4. Морква і буряк пропустити через дрібну тертку.
5. Розігріти сковороду, влити в неї 100 мл рослинного масла. Викласти в сковороду терту моркву і буряк і обсмажувати протягом 10 хвилин.
6. Помістити в емальовану каструлю пюре з помідорів, додати до нього обсмажену моркву і буряк і роздавлений часник. 7. На слабкому вогні варити бурякову ікру 20 хвилин, помішуючи.
8. Додати в блюдо сіль, спеції і яблучний оцет, перемішати і томити ще 5 хвилин, нещільно закривши кришкою.
9. Вимкнути конфорку, остудити ікру і викласти блюдо в піали для вживання. Прикрасити гілочкою свіжої зелені.
Як зварити ікру з буряка в мультиварці
1. Помістити отриману масу з обсмажених і подрібнених інгредієнтів в блюдо мультиварки і варити в режимі «гасіння» 45 хвилин.
2. Додати до складу сіль і спеції.
Фкуснофакти
— кількість інгредієнтів можна збільшувати , зберігаючи пропорції 1:1, де на половину кількості припадає буряк, а на решту помідори і морква.
— калорійність ікри з буряка — 135 ккал/100 грам.
— замість свіжих помідорів при приготуванні ікри можуть використовуватися томатна паста або соус з томатів .
— Для консервування бурякової ікри блюдо розкладають в стерилізований посуд і закочують або щільно закручують залізними кришками. Гарячі закрутки повільно охолоджуються під ковдрою, а потім можуть зберігатися більше року в темному прохолодному місці.
— додатково в ікру з буряка можна додати кабачки, болгарський перець . Їх необхідно гасити в сковороді разом з буряком і морквою.
— в ікру з буряка допускається додавання кисло-солодких яблук і слив . Зливи очищають від шкірки і виймають кісточку.
— Середня вартість продуктів для бурякової ікри на нашу рецептом — 110 грн. (в середньому в Києві на червень 2019 р).
— ікра з буряка може подаватися до бутербродів, гарячих страв, супів і в якості самостійного блюда.