Салат з буряка на зиму
Продукти
продукти (на вихід близько 3 літрів)
Буряк столовий середньостиглих сортів — 2,5 кілограма
томати — 1 кілограм
морква — 300 грам
перець болгарський (виключно оранжевого або червоного кольору) — 300 грам
ріпчаста цибуля — 300 грам
рослинна олія — 300 міллітрів
часник — 100 грам
чорний перець (горошком або крупномолотий) — 0,5 чайної ложки
цукровий пісок — 0,5 склянки
сіль кам'яна — 70 грам
оцет столовий 9% — 150 мілілітрів
Як приготувати салат з буряка в банках
1. Почистити буряк і моркву, пропустити через електром'ясорубку або протерти через крупну тертку.
2. Помити помідори, подрібнити в електром'ясорубці або в чаші кухонного комбайна.
3. Помити і витягти насіння з болгарського перцю, почистити цибулю від лушпиння і також подрібнити.
4. Укласти овочі в каструлю і поставити на вогонь.
5. Влити оцет і масло, всипати цукор і сіль.
6. Довести салат до кипіння, потім тушкувати на слабкому вогні 1,5 години.
7. Очистити часник і протерти на дрібній тертці (можна використовувати спеціальний прес-чеснокодавку або блендер).
8. Додати в каструлю часник і готувати ще 30 хвилин.
9. Розкласти в оброблені паром банки, закупорити в гарячому вигляді.
Фкуснофакти
— відбирайте для заготівлі середню буряк з насичено-бордовою м'якоттю без білих прожилок. Така буряк вийде в салаті соковитою і не втратить при заготівлі свою консистенцію.
— подрібнені цибулю і моркву перед варінням салату можна обсмажити до золотистого кольору. Зробити це можна прямо на дні каструлі (або в чаші мультиварки в режимі «обсмажування»), з невеликою кількістю масла і додаванням чайної ложки куркуми.
— подавати салат з буряка рекомендується як закуску, розмішавши попередньо сметану, майонез або соус на основі майонезу. Можна додати до салату солоні огірки, оливки, маринований перець , свіжу зелень і рубаний часник. Також такий салат можна подати на бутербродах.
— Салат з буряка можна використовувати як заправку для борщу .
— Салат з буряка можна приготувати без оцту, але тоді необхідно додати яблука кислих сортів (на 1 кілограм буряка 0,5 кілограма яблук).
— При варінні салату можна додати спеції: гвоздику, чорний перець, лавровий лист. Додатково з інгредієнтів можна додати 2-3 болгарських перцю або півкіло капусти на кожен кілограм буряка.