білокачанна капуста по-корейськи
продукти
білокачанна капуста — 3 кілограми
морква — 5 штук середнього розміру
часник — 8 великих зубців
мелений червоний пекучий перець (або половинка свіжого Чилі) — 1 чайна ложка
лавровий лист — 3 середніх листа
цукор — 2 столові ложки
сіль — 2 столові ложки
оцет 9% — 1 столова ложка
Масло рослинне — половина склянки
Вода — 1 літр
заготівля капусти по-корейськи на зиму
1. Капусту очистити від грубих листя, нашаткувати 2 кілограми капусти.
2. Вимити, очистити і натерти на крупній тертці 4 очищені моркви.
3. Часник (8 зубців) очистити від сухої оболонки, зверху з силою натиснути на зубець широкою стороною ножа, потім дрібно порубати. Так подрібнити всі 8 зубців. Або можна подрібнити часник за допомогою чеснокодавкі.
4. У миску викласти капусту, моркву і часник, добре перемішати.
5. У велику каструлю налити 1 літр води. Всипати по 2 столові ложки солі і цукру. Туди ж додати половину склянки рослинного масла, поламані на шматочки 3 лаврових листки, 1 чайну ложку меленого червоного пекучого перцю.
6. Маринад нагрівати до кипіння і прибрати каструлю з вогню.
7. Додати 1 столову ложку 9% оцту. Перемішавши.
8. Гарячий маринад перелити в каструлю з капустою, морквою і часником.
9. Зверху придавити тарілкою відповідного розміру, щоб капуста була повністю покрита маринадом.
остигнула капусту по-корейськи розкласти по стерилізованим банкам і прибрати в темне прохолодне місце на зберігання. Через тиждень вона готова.
Пекінська капуста по-корейськи на зиму
продукти
Пекінська капуста — 1 кілограм
часник — 4 зубці
червоний мелений пекучий перець — 1 столова ложка з гіркою
сік лимона — 1 столова ложка
сіль — 1,25 столової ложки
цукор — 1 столова ложка
масло рослинне — 1 столова ложка
Вода — 1 літр
заготівля пекінської капусти по-корейськи будинку
1. Вилок розрізати навпіл, вирізати качан.
2. 1 кілограм листя пекінської капусти нарізати стрічками шириною 1 сантиметр і викласти в глибоку миску.
3. Додати в капусту по 1 столовій ложці солі і цукру, перемішати і злегка потерти руками.
4. Накрити капусту тарілкою, зверху притиснути гнітом. Дати настоятися 12 годин.
5. У невелику миску насипати чверть столової ложки солі і 1 столову ложку з верхом червоного меленого перцю.
6. Додати 1 столову ложку окропу, 1 столову ложку рослинної олії і 1 столову ложку соку, видавленого з лимона, перемішати.
7. Часник дрібно покришити і додати в перцеву пасту, перемішати.
8. Капусту, що пробула в розсолі 12 годин, промити: в миску з капустою налити 1 літр води, перемішати і воду злити.
9. У миску з капустою додати перцево-часникову пасту. Капусту перемішати руками, стежити, щоб гостра паста рівномірно розподілилася. Необхідно використовувати гумові рукавички.
10. Миску з капустою помістити в поліетиленовий пакет і дати постояти 4 години.
11. Ще раз перемішати капусту і дати постояти ще 4 години.
12. Розкласти закуску в банки і прибрати в холодильник.
гостра Пекінська капуста по-корейськи готова. Її можна прибрати на зберігання на зиму, якщо використовуються стерилізовані банки. Страву можна відразу подавати до столу, проте через 2-3 дні смак капусти стане більш насиченим і збалансованим.
Фкуснофакти
— Капуста по-корейськи дуже гостра закуска, це скоріше приправа до м'ясних або овочевих страв, пікантна добавка до різних салатів. Традиційно, капусту по-корейськи подають до розсипчастого вареному рису .
— нашаткувати — значить нарізати капусту ножем на тонкі смужки.
— по-корейськи можна приготувати навіть кольорову капусту: перед використанням головку цвітної капусти розібрати на суцвіття, які попередньо рекомендується відварити 2 хвилини в киплячій воді.
— у Кореї для приготування страви використовують капусту місцевого сорту Кім-Чі, дуже схожу за структурою і властивостями на пекінську капусту. Гостру закуску також називають« Кім-чи », що в перекладі означає« солоні овочі ». Оскільки Пекінська капуста дуже м'яка (як салат), рекомендується при заготівлі білокачанної капусти по-корейськи використовувати молоді качани з м'якими листям.
— існує більше 100 рецептів капусти по-корейськи, що відрізняються набором інгредієнтів, часом витримки в маринаді, способом приготування.
— у набір спецій, використовуваних для капусти по-корейськи, можна додати цільні або мелені насіння коріандру, подрібнений імбир, нарізану свіжу зелень кропу, петрушки, базиліка і кінзи.
— Популярна капуста по-корейськи, яку готують з додавання сирого буряка, натертої на крупній тертці.
— мелений пекучий перець можна замінити на свіжий перець чилі. Потрібно стручок розрізати навпіл, прибрати насіннєву коробку і кожну половинку нарізати тонкими смужками. Змішати з нашаткованою капустою.
— столовий оцет можна замінити на яблучний. Норму заливки оцту при цьому збільшити приблизно в 2 рази.