⏰ чим відрізняються морс і компот?

Чим відрізняються морс і компот?

10:00
час читання —3   хв.

Морс і компот — ці напої буквально прописалися на нашому столі з самого дитинства. Обидва напої мають схожий смак, але кардинально відрізняються в рецептурі.

Морс — свіжі ягоди подрібнюються і заливаються окропом. тільки ось нюанс — не всі ягоди соковиті, тому і морс разом з ягодами доводиться варити і іноді досить довго. Кип'ятіння дозволяє розм'якшити ягоду і збільшити концентрацію готового напою. Зовсім інша справа — компот.

компоти — це варена заготовка напою на зиму. фрукти і ягоди кип'ятяться в сиропі і закочуються в стерилізовані банки. Тобто, якщо для компоту кип'ятіння обов'язково, то для морсу кип'ятіння необхідно не завжди і в мінімальній кількості. Звідси і різниця в терміні придатності — компоти зберігаються роками в коморах і льохах, а морси, якщо не були зварені, — лише кілька годин, морси варять на 1-максимум 2 прийоми їжі. Якщо ягід трохи, готуйте морс, а якщо ціле відро — компот. Користі більше в Морсі, ніж в компоті, тому що температурна обробка мінімальна. Ще в морс додають мед — таким чином його користь підвищується.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?