⏰ як приготувати капусту по-грузинськи на зиму - рецепт і секрети, як зробити заготовку ще смачніше

скільки готувати капусту по-грузинськи?

10:00
Для приготування капусти по-грузинськи необхідно півгодини. Час маринування - 3-5 днів.

Як маринувати капусту по-грузинськи

продукти (на банку або каструлю об'ємом 3 літри)
Капуста білокачанна — 1 качан вагою від 1,5 до 2 кілограм
буряк — 1 штука середнього розміру
часник — 10 зубчиків
лавровий лист — 6 штук
запашний перець — 6 горошин
чорний перець крупного помелу — 1 чайна ложка
Гвоздика ціла — 3 штуки
Коріандр цілий — 1 чайна ложка
насіння кропу — 1 чайна ложка
насіння фенхелю — 1 чайна ложка
цукровий пісок — 200 грам
сіль крупного помелу — 2 столові ложки з гіркою
оцет столовий 7% — 150 мілілітрів

як маринувати капусту по-грузинськи на зиму
1. Помити качан капусти, розрізати на чотири частини, видалити качан.
2. Нарізати капусту квадратиками зі стороною 2 сантиметри.
3. Очистити сирий буряк, натерти на крупній тертці або нарізати соломкою.
4. Очистити зубчики часнику і розрізати уздовж на 4 частини.
5. У керамічну або емальовану ємність доверху укласти пошарово капусту, буряк, часник.
6. Утрамбувати, укласти додатково необхідну кількість шарів.
7. Для приготування маринаду закип'ятити два літри води, розчинивши в ній 2 столових ложки солі і стакан цукру.
8. У киплячу рідину всипати всі спеції і лаврушку, залишити на вогні на 4 хвилини.
9. Зменшити вогонь до мінімуму, влити оцет, через 2 хвилини вимкнути і залишити охолоджуватися.
10. Коли маринад охолоне до кімнатної температури, залити його в ємність з капустою до країв.
11. Притиснути капусту по-грузинськи кришкою або тарілкою відповідного діаметру, встановити гніт.
12. Що залишився маринад доливати в міру необхідності, раз в один-два дні.
13. Протикати один раз в день капусту до дна виделкою або дерев'яною паличкою.
14. Через три дні перевірити готовність капусти, в разі, якщо вона недостатньо промаринувалося, залишити ще на добу-дві.
15. Прибрати на зберігання в льох або холодильник.
16. Подавати до столу охолодженою, приправленою рослинним маслом за смаком.

Фкуснофакти

— для маринування капусти по-грузинськи, яку на батьківщині називають « мжаве», можна замінити столовий оцет натуральним винним або яблучним. Так блюдо стане більш корисним.

— Любителі цвітної капусти можуть з легкістю замінити на неї звичайну білокачанну в цьому рецепті. Склад маринаду і етапи приготування при цьому не зміняться.

— Для гостроти смаку до шару часнику можна додати один-два поздовжньо нарізаного перцю чилі, з розрахунку 2 стручка на вказаний вага капусти. Також можна додати 2-3 кореневища хрону для більшої хрусткості страви.

— цікавий смак капусті, маринованої по-грузинськи, додасть селера і петрушка. Додавати ці інгредієнти необхідно по 400 і 200 грам відповідно, з розрахунку на 3 літри.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?