Як зварити морквяну бадилля з помідорами на зиму
продукти
невеликі помідори — 1 кілограм
бадилля моркви — 4 штуки
цукор — 175 грам
сіль — 60 грам
оцет 70% — 20 мілілітрів
як замаринувати морквяну бадилля з помідорами на зиму
1. Помідори добре помити, висушити рушником.
2. Морквяну бадилля в мисці залити водою на 5 хвилин, щоб сплив сміття, злити воду з мусоринками.
3. Добре помити морквяну бадилля під проточною водою.
4. Розділити морквяну бадилля на дві частини.
5. Частина морквяної бадилля покласти на дно стерилізованої банки.
6. На бадилля викласти помідори, періодично між ними підкладаючи залишки морквяної бадилля.
7. Залити помідори з бадиллям в банку окропом — 1,2 літра води на трилітрову банку, відставити на 10 хвилин, не закриваючи.
8. Злити воду з банки з помідорами в каструлю.
9. Каструлю з водою з банки помістити на великий вогонь, закип'ятити, знову перелити в банку з помідорами на 10 хвилин.
10. Повторно злити воду з каструлю, влити оцет, посолити, покласти цукор, дати розсолу закипіти.
11. Втретє — остаточний, залити розсолом помідори з морквяної бадиллям, закрити стерилізованими кришками.
Як зробити морквяну бадилля з огірками на зиму
продукти
невеликі огірки — 1,2 кілограма
Вода — 2 літри
цукор — 175 грам
сіль — 50 грам
оцет 9% — 120 мілілітрів
морквяна бадилля — 3 штуки
як зварити морквяну бадилля з огірками на зиму
1. Огірки добре помити, обсушити серветками.
2. Морквяну бадилля в мисці залити холодною водою на 5 хвилин, щоб сплив сміття, злити воду з мусоринками.
3. Добре помити морквяну бадилля під проточною водою, розділити на три частини.
4. У три стерилізовані 1,5 літрові банки розкласти підготовлену морквяну бадилля.
5. На бадилля щільно укласти помиті огірки.
6. Залити огірки з бадиллям 2 літрами окропу, відставити на 10 хвилин.
7. Злити воду з огірків в каструлю, долити за потребою до двох літрів кип'яченої води.
8. Влити у воду оцет, покласти цукор, сіль.
9. Помістити каструлю з розсолом на великий вогонь, закип'ятити.
10. Залити розсолом огірки з бадиллям, закрити стерилізованими кришками.
11. Банки укутати пледом або ковдрою, щоб вони охололи поступово.
Фкуснофакти
— в Індії морквяну бадилля часто додають у свіжому і сушеному вигляді в багато страв, дуже часто в супи. В Україні морквяну бадилля не готують в чистому вигляді як гарнір, вважаючи за краще додавати в супи і як спецію в заготовки.
— морквяна бадилля багата вітаміном з: в 100 грамах бадилля його в кілька разів більше, ніж в аналогічній кількості лимона. Особливо його зміст в морковой бадиллі збільшується до осені. Також в ній містяться мікроелементи: кальцій, залізо, фосфор. Як будь-яка клітковина, бадилля покращує травлення.
— морквяну бадилля можна покласти в салати, супи, нарізати і посипати на відварену картоплю як самостійну зелень або разом з кропом, орегано, петрушкою.