Як варити ікру з болгарського перцю
Продукти
червоний болгарський (солодкий) перець — 2 кілограми
морква — 3 штуки
Цибуля ріпчаста — 3 штуки
помідори — 5 штук
соняшникова олія для смаження — 4 столові ложки
перець чилі — 1 стручок
часник-7 зубків
сіль — 1,5 столові ложки без верху
цукор — 1 столова ложка без верху
оцет 9% — 1 столова ложка
кріп свіжий — 5 гілочок
Петрушка свіжа — 5 гілочок
підготовка продуктів
1. Моркву (3 штуки) і цибулю (3 штуки) почистити, нарізати невеликими кубиками.
2. Зелень кропу і петрушки (по 5 гілочок), очищені зубки часнику (7 штук) дрібно нарізати.
3. Болгарський перець (2 кілограми) і перець чилі (1 штука) розрізати навпіл, видалити плодоніжки і насіння.
4. Помідори (5 штук) розрізати навпіл.
5. Включити духову шафу. Виставити температуру 180 градусів, приблизно через 10 хвилин духовка буде готова.
6. Приготувати глибоке деко. 1 столову ложку соняшникової олії налити на деко і рівномірно розподілити по всій його поверхні кулінарної пензликом.
7. На деко викласти половинки болгарського перцю, перцю чилі і помідорів шкіркою вниз.
8. Поставити деко на середній рівень духовки і запікати 15 хвилин при температурі 180 градусів.
9. Притримуючи половинку перцю або помідора рукою, ложкою відокремити м'якоть від шкірки, нарізати м'якоть на шматочки середнього розміру.
10. Сковорідку поставити на середній вогонь, налити 3 столові ложки соняшникової олії, викласти в сковорідку порізані шматочками цибулю і моркву, обсмажити 3 хвилини, перешкодити, обсмажити ще 3 хвилини.
як варити ікру на плиті
1. Викласти в каструлю перець, помідори, цибулю і моркву.
2. Додати нарізану зелень, сіль, цукор. Все перемішати.
3. Поставити каструлю з овочами на середній вогонь, довести овочеву масу до кипіння.
4. Вогонь зменшити і варити ікру 30 хвилин, постійно помішуючи.
5. Додати в ікру нарізаний часник, перемішати, прогріти 2 хвилини і прибрати каструлю з вогню.
6. У гарячу масу (але не киплячу) додати 1 столову ложку 9% оцту, перемішати.
7. Закрити каструлю кришкою і дати ікрі охолонути.
як варити ікру в мультиварці
1. Викласти овочі в мультиварку, додати сіль, цукор, зелень і перемішати. Налаштувати мультиварку на режим « гасіння» — 30 хвилин.
2. Додати часник і оцет, перемішати і відразу вимкнути мультиварку.
Фкуснофакти
як стерилізувати банки для болгарського перцю
1. Підготувати невеликі (підійдуть 0,5 літрові) банки з закручуються кришками «твіст». Банку ретельно вимити (бажано з содою, замість миючого засобу) і в кожну налити на 2/3 висоти окропу. Прикрити кришкою, через 10 хвилин воду злити, банку перевернути денцем вгору – дати стекти воді.
2. Через 3 хвилини перевернути банки і розкласти в них гарячу ікру (між ікрою і кришкою має залишитися відстань приблизно 1 сантиметр) . Закрити кришками. Не потрібно на цьому етапі щільно закручувати, досить злегка провернути, що б кришка трималася на шийці банки.
3. Поставити банки з ікрою з болгарського перцю в підходящу за розміром каструлю. Каструлю з банками поставити на плиту. Налити в каструлю гарячу (це важливо!) воду приблизно на 2/3 висоти банок.
4. Включити конфорку. 7 хвилин гріти каструлю з банками на середньому вогні, а потім вогонь зменшити. Стерилізувати банки з ікрою 45 хвилин на маленькому вогні.
5. На 2 години залишити банки з ікрою остигати в каструлі, де проводилася стерилізація.
6. Дістати банки (обережно, вони ще досить гарячі!), промокнути серветкою і перевірити, чи щільно закрита кришка — тобто довернути кришку до упору.
важливо
: чи не відкрити кришку і потім загорнути, а саме довернути до упору за годинниковою стрілкою.
7. Постелити на стіл рушник. Банки перевернути денцем вгору і поставити на рушник (на кришку). Зверху прикрити ще одним рушником. Через 8 годин остиглі банки перевернути денцем вниз і прибрати на зберігання в темне прохолодне місце.
8. Консервовану ікру з болгарського перцю можна зберігати при кімнатній температурі всю зиму.
для ікри з болгарського перцю підійдуть м'ясистий перець яскравого кольору. Помідори варто вибрати сортів « Рожевий», « Сливка», « Дамські пальчики». Морква — соковиту, яскраво оранжевого кольору.
Зелень кінзи або базиліка можна додати в ікру з болгарського перцю. Пекучий перець чилі замінюється чорним меленим перцем.
на 1 літр готової овочевої ікри зазвичай додають 1 чайну ложку 9% оцту або 1 столову ложку 6% оцту. Якщо є тільки оцтова есенція, її спочатку потрібно розвести — 3 столові ложки на 1 літр води, і такого розчину взяти 1 столову ложку на 1 літр готової овочевої ікри.
оцтову кислоту можна замінити такою ж кількістю лимонного соку. Можна обійтися взагалі без оцту – смак ікри буде ніжніше і тонше, але тоді ікра вийде не тривалого зберігання.
Кабачки і баклажани часто використовуються в якості основи для овочевої ікри, кількість болгарського перцю при цьому зменшується.
калорійність ікри з болгарського перцю — близько 40 ккал/100 грам.