Кубанський салат на зиму
на 4 літрові банки
Капуста — 1 кілограм
помідори великі, м'ясисті — 5 штук (1 кілограм)
огірки — 10 штук (1 кілограм)
морква — 4 штуки (800 грам)
перець солодкий — 5 штук (800 грам)
свіжий перець чилі — 1 стручок
ріпчаста цибуля — 2 штуки (300 грам)
часник — 5 зубців
свіжа зелень (петрушка, кріп, базилік, кінза) — 1 великий пучок
чорний перець горошком — половина чайної ложки
Лаврушка — 4 листа
рослинна олія — 200 грам
оцет 9% — 4 столових ложок (наливати трохи нижче бортика)
цукор — 4 столові ложки (100 грам)
сіль — 2 столові ложки (60 грам)
як зробити Кубанський салат на зиму
1. Підготувати велику каструлю, куди планується складати нарізані овочі.
2. Ретельно вимити капусту, помідори, огірки, морква, болгарський перець, перець чилі, зелень, і розкласти на рушник, щоб скла вода.
3. Почистити моркву, цибулю і часник.
4. Розрізати на половинки 5 болгарських перців і прибрати плодоніжки з насіннєвий частиною, м'ясисту частину перцю нарізати тонкими смужками.
5. Звільнити від плодоніжки і насіння гіркий перець, нарізати поперек стручка кільцями.
6. 1 кілограм капусти нашаткувати (нарізати ножем на тонкі смужки).
7. 5 помідорів нарізати часточками шириною 5 міліметрів, попередньо видалити жорсткі світлі прожилки, що відходять від місця кріплення плодоніжки.
8. Нарізати помідори кружальцями завтовшки 5 міліметрів 10 огірків.
9. На крупній тертці подрібнити моркву.
10. Тонко нарізати півкільцями 2 цибулини.
11. Розчавити плоскою стороною ножа 5 зубців часнику, а потім дрібно порубати ножем.
12. Великий пучок свіжої зелені помити, обсушити і дрібно нарізувати.
13. У каструлю з нарізаними овочами додати 4 листочка лаврушки, половину чайної ложки чорного перцю горошком, чотири столові ложки цукру, дві столові ложки солі і все ретельно перемішати.
14. Розкласти салат в підготовлені банки, в кожну додати по половині склянки рослинного масла і прикрити кришкою.
15. Банки з салатом поставити у велику каструлю і заповнити залишився обсяг водою.
16. Нагрівати банки на середньому вогні до закипання води в каструлі, потім на маленькому вогні стерилізувати банки 20 хвилин, не допускаючи закипання.
17. На банках підняти кришки і влити по 1 столовій ложці 9% оцту.
18. Дістати банки і закрутити кришками. Перевернути банки вгору денцем і укутати теплим — ковдрою або шубою.
Фкуснофакти
— Кубанський салат — популярна закуска, для приготування якої використовуються будь-які сезонні овочі і ароматні трави. Допускається зміна рецепта — додавання інших овочів, наприклад, кабачків, або виключення інгредієнтів, яких зараз немає в наявності. Можна експериментувати і з нормами закладки продуктів. Огірки зазвичай не варять в заготовках, проте саме в Кубанському салаті огірки будуть приємним і хрустким доповненням.
— помідори для Кубанської закуски рекомендується брати червоні, бурі і зелені. Головне, щоб плоди були пружними (не м'якими).
— Кубанський салат на зиму готують і без стерилізації : овочеву суміш прокип'ятити протягом 15 хвилин прямо в каструлі і потім розкласти по банках. Ще один спосіб заготівлі Кубанського салату: залишити нарізані і заправлені спеціями овочі в каструлі на 12 годин, перекласти в банки, додати рослинне масло, оцет і закрити поліетиленовими кришками. Салати, приготовані без стерилізації, слід зберігати в холодильнику.
— Салат названий за назвою місцевості.