взагалі, якісна яловича печінка не повинна віддавати будь-яким неприємним запахом. Погано пахнути субпродукт може в декількох випадках:
— були порушені санітарні норми при зберіганні і транспортуванні;
— печінка Стара;
— печінка від некастрованого бичка;
— печінка від тварини, яка померла від хвороби.
вживання в їжу такої печінки вже саме по собі небезпечно (за винятком пункту 3). Але якщо немає іншого виходу, можна спробувати прибрати неприємний запах і потім варити печінку звичайним способом.
Кілька варіантів, як прибрати запах гною:
найпростіше — вимочити печінку в холодній воді . Частина, що залишилася в печінці кров буде переходити в воду, тому рідина потрібно кілька разів поміняти.
вимочити печінку в молоці . Печінка — це фільтр організму, а молоко добре виводить токсини. Молоко також слід поміняти 2 — 3 рази.
вимочити печінку у воді , розчинивши в ній попередньо оцет, сіль і цукор. Можна залишити на ніч.
найрадикальніший спосіб — вимочити субпродукт в міцному розчині марганцівки на 15 хвилин, потім — 30 хвилин в молоці, після чого ретельно промити водою.
після вимочування печінку добре очищають від всіх жилок і плівок, солять і перчать. Готують з додаванням пахучих трав і спецій, щоб готову страву мало приємний аромат.