спосіб зварити яловичу печінку
продукти яловича печінка — 650-900 грам Молоко (вода) — 300 мілілітрів перець — за смаком сіль — за смаком Як підготувати печінку до варіння
-
печінка покрита плівкою, дуже щільною і еластичною, як поліетилен. Цю плівку необхідно зняти, щоб печінка була м'якше і точно не гірчить. Для легкості чищення можна злегка розм'якшити плівку — викласти печінку в каструлю з теплою (60-70 градусів) водою на 3 хвилини.
-
підчепити пальцями плівку і зняти її з усіх ділянок печінки, при необхідності допомагаючи ножем.
-
якщо на зрізах печінки видно великі жили, їх необхідно вирізати — розрізати печінку на кілька шматків і «викорчувати» жили ножем, на зразок того, як вирізаються Картопляні «очі».
-
замочити печінку в молоці або воді на 30-40 хвилин.
-
опустити в каструлю з закипілої водою печінку (при необхідності швидкої варіння порізавши на шматочки), перші кілька хвилин стежити за піною.
-
варити яловичу печінку цілком , шматочками — 20 хвилин , в кінці варіння додати сіль.
проткнути печінку ножем для перевірки готовності: якщо протягом декількох секунд на місці проколу не утворився рожевий сік і ніж проходить легко, то печінка зварена. -
варену печінку зберігати до подачі в бульйоні, в якому вона варилася. Як ми бачимо, печінка уварилася від початкових 630 до 384 грам.
Як варити яловичу печінку в пароварці почистити і замочити печінку, крупно нарізати, рівномірно розкласти в ємності пароварки, налити води в спеціальний резервуар. Включити пароварку, варити 40 хвилин (нарізану — 20 хвилин). як варити яловичу печінку в мультиварці вимити печінку, Очистити, замочити у воді або молоці, викласти в каструлю мультиварки, час варіння після закипання води — 40 хвилин. як варити яловичу печінку в скороварці Скороварку налаштувати на 10 хвилин, викласти замочену печінку цільним шматком, після закінчення приготування дочекатися спаду тиску, воду підсолити і настояти в ній печінку. як варити яловичу печінку дитині для дітей старше 10 місяців 1. Печінка подається дітям тільки у відварному вигляді з мінімальним додаванням солі, варити на 10 хвилин довше. 2. Варену печінку перед подачею подрібнити за допомогою блендера або м'ясорубки до консистенції пюре, додатково можна змішати з пюрірованнимі вареними овочами.
Фкуснофакти
— завдяки корисним властивостям , часто яловичу печінку вживають з метою лікування анемії або виведення холестерину з організму. Вживання яловичої печінки сприяє загоєнню ран. Її рекомендують вагітним для благотворного розвитку плода. У яловичої печінки одночасно містяться вуглеводи, жири і білки, тому вона оптимальна при дієтах . — якісна свіжа печінка — темно-червоного кольору, без всяких пошкоджень з рівною гладкою поверхнею і приємним запахом. — мінус неправильної варіння печінки в тому, що вона гірчить . Вимочування в молоці дозволить вирішити цю проблему і додасть продукту м'якість. Якщо варити печінку з додаванням вершків або сметани, то попереднє вимочування не потрібно. — у замороженому вигляді яловича печінка може зберігатися до шести місяців, а варену зберігати не довше двох днів в холодильнику в герметично закритій ємності. — калорійність вареної печінки — 100 ккал/100 грам. — Середня вартість печінки — від 120 грн./кілограм (в середньому в Києві на травень 2016 року). — солити печінку необхідно в кінці варіння, щоб вона не стала жорсткою. — щоб точно відрізнити яловичу печінку від свинячої, знайте: свиняча печінка на своїй поверхні має сітчасту зернистість. Поверхня яловичої печінки — тонка і гладка, блищить через плівки. Ще при обробленні печінки зверніть увагу на жовчні ходи: вони можуть бути тільки в яловичої печінки, в свинячий їх немає. — при виборі яловичої печінки звертайте увагу на колір: якісна печінка тільки темно-червоного або темно-коричневого кольору. Світлу, бліду і жовту печінку купувати не рекомендується. — якщо готова печінка гірчить, є 2 варіанти дій: 1) згасити печінку з овочами (цибуля, морква) і додаванням цукру; 2) змішати сметану і томатний кетчуп (бажано солодкий), згасити в такому соусі.
як зробити паштет з вареної печінки
продукти яловича печінка свіжа — півкіло ріпчаста цибуля — 1 голова морква — 1 штука Молоко — 3 столових ложки в паштет і півсклянки для замочування печінки вершкове масло — кубик стороною 3 сантиметри Шпик (Солоне свиняче сало) — 55 грам як зробити паштет 1. Моркву почистити і потерти на крупній тертці, цибулю дрібно порізати. 2. Печінку почистити від плівки, вимити, нарізати кубиками стороною 3-4 сантиметри, викласти в миску і залити молоком. 3. Тримати печінку в молоці 40 хвилин. 4. Злити молоко, печінку залити окропом і поставити на вогонь, варити яловичу печінку 20 хвилин після закипання. 5. Овочі обсмажити з додаванням 1 столової ложки води, добавітм варену печінку, обсмажувати 15-20 хвилин до готовності. Як варіант, в рецепті можна до овочів додати сиру печінку, тоді гасити печінку разом з овочами 30 хвилин. 6. Вийшло двічі пропустити через м'ясорубку, додати масло і молоко. 7. Добре перемішати, можна сформувати паштет в будь-якій формі (зазвичай — куля), охолодити, обернувши харчовою плівкою, і подавати з задоволенням.
як гасити яловичу печінку в сметані
продукти яловича печінка — 0,5 кілограма Сметана — 200 мілілітрів цибуля — 1 маленька цибулина морква — 1 маленька кріп, петрушка, сіль і перець — за смаком як зробити печінку в сметані 1. Яловичу печінку порізати соломкою. 2. Сковороду нагріти, налити на дно соняшникову олію (так, щоб покривалося маслом все дно), викласти в сковороду і залити водою 1 сантиметр над рівнем печінки. 3. Готувати яловичу печінку 10 хвилин, перекласти печінку з бульйоном в каструльку. 4. Цибулю почистити, дрібно порізати і обсмажити на вершковому маслі. 5. Моркву почистити і потерти на дрібній тертці. 6. Цибулю, моркву, спеції і сметану додати до печінки. 7. Гасити 20 хвилин, додати зелень і перемішати, тушкувати ще 10 хвилин.
Салат з вареною печінкою
продукти на 2 порції печінка яловича відварна — 250 грам рукола — 30 грам червона цибуля — половинка голови огірок — 1 штука помідор — 1 штука рослинна (оливкова, соняшникова чи кукурудзяна) масло — 20 грам сіль і чорний мелений перець — за смаком як приготувати салат з яловичої печінкою зварити яловичу печінку, порізати тонкою стружкою. Огірок порізати соломкою, рукколу нарубати. Цибулю порізати тонкими півкільцями. Помідор порізати кубиками. Продукти викласти в миску, посолити і поперчити, заправити олією і перемішати.