⏰ як приготувати солоний часник на зиму - рецепт і секрети, як зробити заготовку ще смачніше

Скільки солити часник?

00:00
Весь процес засолювання займає 19 діб, всього часу на кухні - 1 година. Варити часник не потрібно, але банки простерилізувати для тривалого зберігання необхідно.

Як солити часник

продукти на одну трилітрову банку
часник молодий 1,5 кілограма
сіль — 450 грам (2/3 склянки)

Як солити часник по кроках

  • ножицями обрізати часнику хвостики на половину і помістити часник в чисту трилітрову банку.
  • в окремій ємності з'єднати холодну воду з 1/3 солі (приблизно 150 грам) і перемішувати, поки сіль не розчиниться повністю.
  • залити часник сольовим розчином.
  • прикрити банку чайним блюдцем.
  • залишити часник засолюватися при кімнатній температурі на чотири доби.
  • після чотирьох діб вилити перший розсіл, притримуючи часник в банку.
  • часник і банку промити під проточною водою.
  • укласти часник назад в банку.
  • підготувати такий же сольовий розчин, як в перший раз і залити їм часник.
  • залишити часник ще на п'ять діб під блюдцем.
  • після п'яти діб повторити пункти з 6 — 9.
  • закрити банку гумовою кришкою і залишити часник при кімнатній температурі на десять діб.
  • після десяти діб прибрати часник в підвал або холодильник.

Фкуснофакти

який часник солити
щоб засолити часник, використовуйте тільки молоді цибулини, коли на них ще не утворилося багато шарів грубої шкірки. Часник солять протягом травня — початку червня, через сезон якраз в цей час часник на ринках і в магазинах найбільш дешевий, і знайти хороший молодий часник можна без проблем — легко дізнатися його по круглій формі, ніжно-зеленим хвостикам і трохи влажноватой шкірці.

яку сіль використовувати
слід використовувати сіль середнього помелу, тому що сіллю "Екстра" легко зробити розсіл надмірно концентрованим. Перевірити готовність розсолу можна поклавши в нього сире яйце. Якщо солі буде недостатньо яйце піде на дно. Важливо щоб яйце було свіжим, адже старі яйця спливають навіть у звичайній воді.

сольовий розчин готується з розрахунку 50 грам солі на 1 літр води.

солимо смачний часник
Хвостики обрізають на половину для того, щоб полегшити солі контакт з зубчиками, а сама головка не втратила своєї форми.

на перших етапах засолювання часник починає бродити, виділяючи бульбашки газу. Тому в перші 9 діб банку не можна закривати кришкою. Інакше потрапили в пастку гази можуть розірвати банку, створивши тиск всередині неї.

Правильно засолений часник повинен залишатися пружним і хрустким. Перед тим, як прибрати часник в холодильник, щільно упакуйте його в целофановий пакет — це вбереже інші продукти (наприклад, сир або молоко) від прийняття в себе часникового аромату.

Подивіться ще, як маринувати часник
з оцтом!

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?