Перловка вариться довше майже всіх круп — поступається їй в неквапливості приготування тільки квасоля. Перловку перед варінням потрібно обов'язково замочувати у воді, і цей процес в залежності від сорту і від того, наскільки крупа Стара, може тривати до 12-16 годин, а мінімум тут — 4 години.
Перловка досить груба крупа сама по собі, вона виробляється з ячменю, невибагливого і всюдисущого польового рослини. За невибагливість і досить довгий час приготування перловка — одна з найдешевших круп в Україні, нею навіть годували в армії.
сучасні технології здатні спростити і прискорити час варіння перловки: просто заздалегідь купіть пропарену крупу в пакетиках — замочування тут замінили шокової парової обробкою, тому вдома таку крупу замочувати не потрібно: просто зваріть її у воді, трохи остудіть пакетик і зніміть його за допомогою ножа з вареної перловки.