Лечо з баклажанами
продукти
баклажани — 4 кілограми
морква — 1 кілограм
Цибуля ріпчаста — 1 кілограм
помідори — 2 кілограми
болгарський перець — 1 кілограм
гіркий перець — 2 штуки
Масло рослинне для смаження — 2 склянки
часник — 10 зубців
оцет 9% — половина склянки
сіль — 4 столові ложки з верхом
цукор — 1 склянка
підготовка продуктів
1. Всі овочі ретельно вимити.
2. Кілограм моркви, кілограм цибулі і 10 зубців часнику почистити.
3. Баклажани разом з шкіркою нарізати на кубики, попередньо видаливши плодоніжки.
4. Моркву натерти на крупній тертці.
5. Цибулю нарізати тонкими півкільцями.
6. Нарізати кубиками 1 кілограм болгарських перців, попередньо видаливши насіннєві коробки.
7. Два кілограми помідорів нарізати кубиками. Попередньо з помідорів можна (але не обов'язково) зняти шкірку. Для цього кожен помідор помістити в миску з окропом на одну хвилину, а потім відразу перекласти в миску з холодною водою. Після цього шкірка легко зніметься.
8. Кожен з двох гірких перців розрізати уздовж, видалити насіння і нарізати тонкими смужками.
9. Розчавити плоскою стороною ножа кожен з десяти зубців часнику і потім дрібно порубати ножем.
приготування в каструлі
1. У каструлю ємністю не менше 9 літрів викласти всі підготовлені овочі і влити 2 склянки рослинного масла.
2. Поставити каструлю на середній вогонь і довести вміст до кипіння. Це займе приблизно 15 хвилин.
3. Зменшити вогонь. На маленькому вогні варити лечо 30 хвилин, Час від часу помішуючи.
4. Додати 4 столові ложки солі, склянка цукру, все перемішати.
5. Варити лечо ще 15 хвилин на маленькому вогні. У самому кінці варіння додати половину склянки 9% оцту.
6. Готове лечо з баклажанами розкласти в банки і закрити кришками.
7. Банки з лечо перевернути кришкою вниз і укутати ковдрою. Залишити до повного охолодження.
приготування в мультиварці
1. У чашу мультиварки налити рослинне масло, викласти всі підготовлені овочі, додати сіль і цукор.
2. Готувати на режимі « гасіння» 60 хвилин. В самому кінці варіння додати 9% оцет і все перемішати. Кількість використовуваних інгредієнтів потрібно привести у відповідність з об'ємом чаші мультиварки, при цьому зберегти пропорції. При заготівлі лечо слід врахувати рекомендований виробником рівень заповнення чаші.
заготівля лечо з баклажанів
прибрати банки з лечо в темне, сухе місце. Можна зберігати при кімнатній температурі.
Фкуснофакти
— баклажани замочувати для видалення гіркоти не треба.
— буде смачніше, якщо цибуля і морква попередньо обсмажити на рослинному маслі, але лечо з не обсмажених овочів — корисніше.
— ефектно виглядає лечо, для приготування якого використаний болгарський перець трьох кольорів — червоний, жовтий і зелений.
— помідори і гіркий перець для приготування лечо можна пропустити через м'ясорубку.
— оцет краще класти в самому кінці варіння, щоб уникнути поширення запаху в приміщенні.
— йодовану сіль для заготовки лечо використовувати не рекомендується.
— у підсумку, із вказаної кількості інгредієнтів, вийде близько 7 літрів готового лечо.
— Лечо з баклажанами розкладати в банки , попередньо вимиті гарячою водою з содою і простерилізовані паром або окропом. Важливо уточнити, на які кришки розраховані банки. Можуть бути металеві кришки під закаточную машинку, або закручуються кришки твіст.