мариновані вишні
продукти
2 банки по 700 мілілітрів
Вишня — 1,2 кілограма
цукор — 60 грам
сіль — чверть чайної ложки
Гвоздика — 3 бутона
кориця — 1 паличка
Вишневий лист — 6 штук
винний оцет — 100 мілілітрів
Вода — 200 мілілітрів
підготовка продуктів
1. 1,2 кілограма вишні вимити, видалити кісточки.
2. Обполоснути водою і ошпарити окропом вишневе листя.
3. Покласти в банки по 3 вишневих листа. Поділивши порівну, засипати вишню.
приготування маринаду
1. Налити 200 мілілітрів води в каструлю, додати 3 бутони гвоздики, 60 грам цукру, чверть чайної ложки солі, паличку кориці. Маринад варити 5 хвилин після закипання.
2. Додати в маринад 100 мілілітрів винного оцту. Припинити нагрівання, каструлю прикрити кришкою і дати маринаду 30 хвилин настоятися.
приготування вишні
1. У банки з вишнею залити маринад. На водяній бані банки стерилізувати 10 хвилин.
2. Дістати банки, закатати кришками, перевернути.
3. Закуска готова через 10 днів.
Фкуснофакти
— кісточки вишні при зберіганні виділяють синильну кислоту, тому їх рекомендується видаляти. Залишити кісточки можна, якщо мариновану вишню планується вжити незабаром після приготування (протягом місяця).
— кісточки видаляють спеціальним приладом або шпилькою (петлею, утвореної ребрами шпильки).
— Банки для маринованої вишні потрібно заздалегідь вимити і простерилізувати.
— водяна баня для стерилізації — це нагрівається на маленькому вогні Каструля з окропом, в яку ставлять банки з маринованою вишнею.
— ще один спосіб стерилізації: банки з вишнею, залитої маринадом ставити на глибоке деко і помістити в духовку (холодну). Виставити режим нагріву 90 градусів. Стерилізувати 20 хвилин.
— Вишня володіє оригінальним смаком і запахом, які посилюються при нагріванні. У наведеному рецепті вказано мінімум спецій, при бажанні в маринад можна додати цедру апельсина, зерна коріандру, мускатний горіх, листочки м'яти, стручок ванілі і навіть корінь хрону. Головне, щоб прянощі не заглушили власного смаку вишні.
— якщо в мариновану вишню додати червоне сухе вино або пару ложок горілки вийде закуска «п'яна» вишня.
— замість винного оцту можна взяти 100 мілілітрів 9% столового оцту або чверть чайної ложки лимонної кислоти.