коли при варінні холодцю беруться продукти по мінімуму, або часу для варіння не дуже багато, найкраще заздалегідь перевірити, застигне холодець чи ні. Для цього, за годину до закінчення варіння холодцю:
1. Відлити трохи бульйону в невелику досить високу ємність (кухоль) — хоча б пару сантиметрів.
2. Остудити, поставивши ємність з холодцем в крижану воду.
3. Поставити в холодильник на 1 годину.
4. Після години перевірити стан холодцю. Якщо застиг — відмінно, значить можна вимикати нагрів під каструлею з холодцем. Якщо немає, зробіть знижку на те що холодець варився ще і проаналізуйте інші вірні ознаки:
— консистенція: холодець повинен бути не рідкий маслянистий, приблизно як рослинне масло.
— розварилися жирні частини: в ідеалі, свинячі ніжки повинні повністю розваритися на суглоби, будь-яке м'ясо повинно без зусиль відходити від кістки.