прісним, позбавленим смаку плов виходить, якщо:
- поклали недостатньо спецій;
- приправи поганої якості;
- готували зовсім без прянощів (хоча таке блюдо вже складно назвати пловом — це, скоріше, просто рис з м'ясом).
саме приправи дарують плову насичений смак і апетитний золотистий Колір. Традиційними для плову спеціями є зіра , барбарис і шафран . Зіра надає яскравий аромат, шафран (можна замінити куркумою ) — жовтий відтінок і пряно-пекучий смак, барбарис також відповідає за смак. Припустимо додавати інші спеції: перець (гострий, червоний, чорний), паприка , кумін , часник
.
позбавленим смаку часто виходить плов з курки. Краще брати баранину, яловичину або свинину — з ними блюдо буде більш смачним.
на крайній випадок, можна зварити плов заново за всіма правилами. Смак вже готового прісного плову можна урізноманітнити яким-небудь соусом (соєвий, кетчуп) або зеленню. Інший спосіб: приготувати порцію засмажкою (цибуля + морква), додати в неї приправи для плову, змішати з основною стравою, підлити трохи гарячої води і додатково протушкувати.