відразу ж наведемо деякі застереження:
1. Залежно від ваги і способу життя кількість їжі для персони може відрізнятися в кілька разів.
2. Час прийому їжі визначає розмір порції: сніданок найменше, обід велика частина і вечеря — Середня.
3. Нажористость страв може бути дуже різною: скажімо, суп і плов не можна порівнювати. Візьмемо для прикладу 300 грам розсольнику і 300 грам плову. Очевидно, через бульйону розсольник буде куди легше, ніж плов. Тим більше, закуски — з 3 кілограмів раків їстівних частин вистачить чи на кілограм.
питання про точний обсяг порції в грамах найчастіше ставиться, коли потрібно розрахувати кількість страв, що готуються на велику кількість людей. Тут дамо таку пораду: закусок розраховуйте на 50 грам на людину, гарніру 200 грам на людину, гарячого — 250 грам на людину. Враховуйте, що діти їдять менше, а особливо ненажерливі люди можуть з'їсти за раз подвійну порцію. Враховуйте і тривалість заходу — якщо воно триває більше 3-4 годин, гості встигнуть не тільки наїстися, але і зголодніти.
до речі, полегшити грошове навантаження на захід в будь-який момент допоможуть домашні ковбаси , овочеві соління , смачний свіжий хліб.