болгарський перець маринований
продукти
на 3 літрових банки
солодкий болгарський перець — 17 штук (3 кілограми)
гострий перець чилі — 1 штука
часник — 6 зубців
Зелень кропу — 10 гілочок
Зелень петрушки — 10 гілочок
лавровий лист — 4 штуки
рослинна олія — 300 мілілітрів
оцет 9% — 400 мілілітрів
цукор — півкіло
сіль — 2-3 столові ложки за смаком
Вода — 1 літр
Як маринувати болгарський перець
1. Вимити болгарський перець, гострий перець, петрушку і кріп. Зайву вологу з перцю і зелені промокнути рушником.
2. Кожен з болгарських перців розрізати навпіл, видалити плодоніжки і насіння; половинки розрізати на 3 частини.
3. Дрібно нарізати по 10 гілочок петрушки і кропу.
4. Гіркий перець чилі розрізати навпіл, прибрати насіння; кожну половинку нарізати уздовж на тонкі смужки.
5. Очистити 6 зубців часнику, а потім кожен зубець розрізати на 3 пелюстки.
6. У банки скласти болгарський перець. У міру укладання додавати смужки гіркого перцю, зелень і шматочки часнику.
7. Додати по 2 листочка лаврушки в кожну банку.
8. Залити банки з перцем холодною водою.
9. Вилити воду з банок в каструлю (вийде близько 1 літра рідини).
10. Додати чверть склянки рослинного масла, півкіло цукру і 2-3 столові ложки солі. Закип'ятити розсіл.
11. Залити розсолом перці в банку.
12. Поставити банки з перцями в каструлю, яку заповнити гарячою водою і поставити на середній вогонь.
13. Після закипання води вогонь зменшити і стерилізувати банки з перцями 15 хвилин.
14. Дістати банки з каструлі.
15. У кожну додати по 130 мілілітрів 9% оцту і негайно закупорити кришками. Банки перевернути, поставити на кришку і дати охолонути під рушником.
Фкуснофакти
при очищенні болгарського перцю зверніть увагу на смак перегородок — якщо вони хоча б злегка гірчать, їх варто видалити, оскільки в заготівлі їх гіркоту багаторазово посилиться. Також маринований перець буде сильно гірчити, якщо переплутати і додати замість болгарського перцю хоча б 1 гострий перець.
для аромату перед бланшуванням (або навіть замість нього) болгарський перець можна посмажити до рум'яності на сковороді.
болгарський перець можна маринувати цілим, але для цього слід брати дрібноплідні сорти, щоб в банку помістилося хоча б кілька. Банки теж рекомендується брати великі, щоб закуска з перцю виглядала солідно. Враховуйте, що в 3-літровій банці поміститься більше перців, ніж в трьох літрових. Ще варто враховувати, що цілі перці гірше піддаються бланшування і щоб вони не втратили свої смакові якості, наколи їх виделкою (на перець — хоча б 10 уколів).
перець чилі при маринуванні болгарського перцю можна замінити на чорний перець горошком (взяти чайну ложку на вказану кількість овочів).
якщо попередньо заливати банки з підготовленим перцем холодною водою, то можна точно визначити кількість необхідного розсолу. Якщо розсолу не вистачило, потрібно долити в банку трохи окропу.
при стерилізації банки повинні бути прикриті кришками.
оцет рекомендується додавати в кінці приготування — прямо в банку, щоб уникнути поширення специфічного запаху в приміщенні.
цим же способом маринують гіркі перці, але в банках меншого обсягу (тому що гіркий Перець не вживають у великих кількостях), щоб не зіпсувався.