існує багато методів засолювання огірків, цей спосіб — найпростіший з нам відомих. Дуже просто: беремо огірки, кладемо в банки, заливаємо водою, закладаємо сіль і спеції — і закручуємо. Про деталі і докладний рецепт читайте далі.
що потрібно для простої засолювання
огірки — краще молоді не дуже великі, такі вийдуть хрусткими, довжиною 10-12 сантиметрів
часник — по 5-7 на банку
сіль — по 2-2, 5 ложки на кожну банку
Банки 3 літри + кришки
додатково — листя хрону, парасольки кропу, листя чорної смородини і вишні за смаком
найпростіший спосіб засолювання
1. Кожну банку, яку необхідно простеризувати, вистелити листям і зеленню.
2. Укласти в банку огірки.
3. Заткнути банку листям хрону.
4. Залити водою — на кожну банку 3 літри піде приблизно 0,5-0,7 літра води.
5. У кожну банку всипати сіль — 2-2,5 столових ложки.
6. Закрити простерилізованими кришками.
7. Дати огіркам постояти 1-2 дні при кімнатній температурі — у теплі відбувається активна фаза засолювання. Потім прибрати огірки на 2 місяці в холодне місце або в холодильник.
Як прискорити засолювання огірків і залишити їх хрусткими:
— відрізати кінчики у огірків
— додати на кожну 3-літрову банку чайну ложку без гірки лимонної кислоти
— додати в кожну банку по 1,5 чайної ложки цукру
— якщо треба засолити великі огірки, то краще їх замочити в холодній воді на пару годин.
секрети хрустких огірків
— чим молодше, тим краще. Великі огірки мають м'якоть, яка стає рихлистою при засолюванні, і хрусткими не виходять. До речі, в маленьких огірках міститься більше цукру, тому процес засолювання проходить швидше.
— не пересолювати огірки: на банку 3 літри має піти 2-2,5 столових ложки солі, не більше 60 грам.
— Недосол теж дуже поганий для огірків: на 3-літрову банку 1 столової ложки солі занадто мало і огірки не засоляться зовсім.
— сіль ідеальна кам'яна.
— зберігати огірки в літній час в підвалі або погребі, або в холодильнику.
Вся процедура заготовки 5 банок займає максимум півгодини.