⏰ як приготувати мариновану айву на зиму - рецепт і секрети, як зробити заготовку ще смачніше

Скільки маринувати айву?

10:00
Для маринування айви необхідно півтори години.

Як маринувати айву

продукти
Айва — 1 кілограм
перець болгарський — 4 штуки
Вода — 1 літр
цукор — 300 грам
сіль — 50 грам
Кислота лимонна — 2 чайні ложки
Гвоздика — 2 штуки
лавровий лист — 4 штуки
перець духмяний — 8 горошин
кориця — 1 щіпка

підготовка продуктів
1. Вимити і насухо обтерти 1 кілограм айви так, щоб її поверхня стала гладкою.
2. Розрізати кожну айву і видалити серцевину.
3. Айву нарізати часточками шириною 3-4 сантиметри.
4. Вимити 4 штуки болгарського перцю.
5. Перець розрізати і очистити від насіння і плодоніжки.
6. Розрізати перець на 4 частини.
7. В окрему ємність влити 1 літр води і додати туди ж 300 грам цукру, 50 грам солі, 2 чайні ложки лимонної кислоти, 4 лаврові листки, 8 горошин перцю, 1 щіпку кориці.
8. Довести маринад до кипіння.

Як маринувати айву з перцем
1. З'єднати нарізані перець з айвою і викласти їх в підготовлені банки.
2. Залити банки крутим окропом і дати настоятися 10 хвилин.
3. Через 10 хвилин окріп злити через сито, залити свіжим окропом і настояти ще раз 10 хвилин; потім воду злити остаточно.
4. Залити банки з перцем і айвою киплячим маринадом по плечики.
5. У великій ємності стерилізувати банки 40 хвилин.
6. Через 40 хвилин спеціальними щипцями вийняти банки з каструлі і закатати їх.

Фкуснофакти

— маринована айва підходить в якості доповнення до яловичини або свинини і є самостійною закускою. Добре підходить маринована айва до плову .

— Айва родом із Середньої Азії і Кавказу.

— при маринуванні айви з перцем 2 чайні ложки лимонної кислоти можна замінити 3 столовими ложками оцту.

— у разі якщо маринування використовується не дуже стигла айва, з неї потрібно зрізати шкірку, щоб позбавити блюдо від терпкості.

— серцевини і кісточки айви можна не викидати, а засушити. У зимовий час їх можна залити окропом, збовтати 2-3 хвилини і отримати хороший засіб при розладі шлунка.

— калорійність маринованої айви з перцем — 65 ккал/100 грам.

— щоб зробити айву більш-менш солодкою, рекомендується регулювати кількість цукру — від 200 до 400 грам. Якщо хочеться зробити айву гостріше, можна додати замість болгарського перцю гострий, а також кілька зубців часнику.

— час маринування айви — 3 тижні.

— Сезон айви — в жовтні.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?