зернова культура кіноа поступово набирає популярність, все частіше з'являючись в раціоні російських сімей. Це джерело величезної кількості необхідних людському організму мікроелементів. Але настільки корисний продукт може відчутно гірчити, в тому числі і після варіння кіноа . Через незнання деякі кухарі змушені викидати гарнір з кіноа. Але насправді, гіркота з кіноа забирається в 2 рахунки.
Причина гіркоти — в тому, що зернятка кіноа покриті речовиною під назвою сапонін . Це природний репелент, що сприяє захисту кіноа в природному середовищі. Шкоди від його вживання в їжу не буде — це не «хімія» — питання тільки в смаку. Для того щоб прибрати гіркоту, потрібно добре промити кіноа в холодній проточній воді — протягом декількох хвилин. Для цього знадобиться сито або дрібний друшляк, ну або будь-яка тканина, щоб дрібна кіноа не «витекла». В упаковках можна купити вже промиту крупу, позбавивши себе від зайвого клопоту. На ринках малоймовірно купити крупу, так як крупа досить дорога , але якщо все-таки вам пощастило, промийте крупу перед приготуванням, щоб вона точно не гірчить.