1. Використовуйте заморозку напівфабрикатів і готових страв
деякі продукти і навіть готові страви не втрачають смак після заморожування, що значно полегшує і скорочує час, проведений на кухні. Наприклад, зажарку для супу простіше готувати відразу багато на кілька супів, в подальшому її можна буде використовувати, просто додавши в суп.
у морозильній камері можна зберігати:
— готові супи і бульйони, розлиті по контейнерах або поліетиленовим пакетам. Рекомендується використовувати контейнери прямокутної форми, в які вкласти поліетиленові пакети і влити суп. Після застигання викласти суп з контейнерів і скласти цеглинками.
— готова овочева засмажкою для супів.
— нарізані сирі овочі для супів та інших страв. Не рекомендується заморожувати овочі з великим вмістом вологи. Лук і картопля після морозилки можуть стати солодкими. Щоб уникнути цього, потрібно почати варити овочі, не розморожуючи їх.
— сирі і приготовані котлети, голубці, тефтелі, долму, лазанью, фарширований перець. Після розморожування можна згасити їх в свіжому соусі.
— сирі і випечені пироги. Сирі розморожувати на рушник при кімнатній температурі, готові — в мікрохвильовці.
— сира піца невеликого розміру для зручності заморозки.
— листкове і пісочне тісто.
— готові млинці з начинкою: з сиром, згущеним молоком, картопляним пюре, м'ясом, грибами.
— відварені крупи (рис, гречка, квасоля).
— соуси, наприклад, болоньєз або вершковий соус.
— дрібно нарубана зелень: цибуля, петрушка, кріп, кропива для супів. Для заморозки використовують спеціальні контейнери, поліетиленові пакети, скляні банки. Готові страви перш необхідно остудити. Морозильна камера з швидким заморожуванням дозволяє краще зберегти смак страв.
2. Купуйте продукти про запас
щоденні походи в магазин за продуктами забирають багато часу, сприяють зайвим покупкам і витратам грошей. Щоб уникнути цього, краще купувати продукти про запас — якісь на тиждень, а якісь і на місяць. Можна завести спеціальний відривний блокнот з магнітом, прикріпити його на холодильник і протягом тижня записувати необхідні покупки. У вихідні взяти список з собою в супермаркет і закупитися всім необхідним мінімум на тиждень вперед. Виняток становлять тільки швидкопсувні продукти, а таких зараз небагато. Допомагає не купувати зайвого і економити час покупка продуктів в інтернет-магазині. Гідність методу в тому, що відразу видно суму покупки і, приймаючи рішення про покупку, ви завжди можете видалити з кошика зайве і порівняти суму з передбачуваною вашим бюджетом.
між тим, такі продукти, як цукор, сіль і крупи, можна закуповувати відразу на півроку-рік, тому що термін їх зберігання досить довгий, а за час зберігання крупи швидше за все подорожчають.
3. Запасіться набором пластикових контейнерів
прозорі пластикові контейнери — незамінна річ, щоб навести на кухні порядок, не витрачати час на пошук ємностей для зберігання продуктів і не возитися з б'ються тарілками.
пластикові контейнери бувають самих різних розмірів. У них зручно зберігати нарізані овочі, зелень, сипучі продукти, готові страви. Для економії місця бажано, щоб контейнери складалися матрьошкою. Після довгого використання одного і того ж пластикового контейнера, в ньому утворюється неприємний запах, який не зникає від звичайного миття. Щоб позбутися від нього, потрібно залишити в контейнері на ніч жменьку кавових зерен або клаптик газети. Вони вберуть в себе неприємний запах. Ще один спосіб — протерти стінки контейнера лимонною шкіркою, потім вимити. Можна змішати 1-2 чайної ложки соди з водою, до отримання густої консистенції. Розтерти цю пасту по дну і стінок боксу, залишити на ніч, після чого ретельно вимити.
4. Використовуйте сучасну техніку і технології
Посудомийна машина і Індукційна плита — не дешеві способи полегшити побут на кухні, але дуже ефективні і в довгостроковій перспективі заощаджують і час, і гроші.
— посудомийка проста у використанні — досить закласти в неї посуд і вибрати режим. Вона економить водоспоживання і миє посуд краще, ніж при використанні ручного способу, адже вода в посудомийці нагрівається до 70 градусів. Таку температуру не витримають руки, а саме вона необхідна для швидкого чищення. Рельєфні поверхні відмиваються за рахунок сильного напору води. В добавок, в посудомойке є функція сушки. Серед мінусів — додаткове споживання електроенергії і необхідність використання спеціального миючого засобу. Тому купувати посудомийну машину варто тільки якщо планується завантажувати її посудом повністю.
— Індукційна плита працює за принципом магнітної індукції, коли теплова енергія переходить безпосередньо в посуд, нагріваючи тільки її, а не навколишні поверхні і повітря. Завдяки цьому вода на такій плиті закипає набагато швидше, а зміна потужності нагріву відбувається миттєво, як на газових конфорках. Крім того, Індукційна плита не вимагає особливого догляду. Її поверхня не нагрівається, а значить, на ній не підгорають шматочки їжі. Після готування досить протерти поверхню вологою губкою. Звичайно, виникне необхідність купувати новий посуд, так як стара часто деформована і не підходить для індукційних плит, але зручність прибирання і економія електроенергії з часом окуплять покупку плити з лишком.
— враховуйте вартість електрики і води. Вивчіть тарифи і особливо тип тарифу електрики. Наприклад, якщо ви за способом життя сова і лічильник працює за диференційованими ставками, вам буде приємно дізнатися, що готувати вигідніше пізно ввечері і вночі.
5. Складайте списки продуктів і меню на тиждень
Вести список необхідних для покупки продуктів можна в комп'ютері або в смартфоні, на аркуші паперу або в блокноті, прикріпленому до холодильника. Поповнювати його варто відразу, коли з'явилася необхідність в покупці чого-небудь. Наприклад, після відкриття останньої упаковки вівсянки. Якщо потрібно заощадити, а покупка не термінова, можна записати її в наступний список. За складеним списком перед відправленням в магазин можна розрахувати приблизний бюджет майбутніх покупок. Це дозволить брати з собою обмежену кількість грошей, що позбавить від непотрібних придбань.
паралельно зі списком покупок варто складати меню на тиждень вперед. Продумати його потрібно перед походом в магазин і записати всі необхідні покупки в список продуктів. Це заощадить час, так як не потрібно буде щодня придумувати, що готувати, і кожен раз ходити в супермаркет.
6. Використовуйте гострі ножі Готування за допомогою тупого ножа змушує нервувати, псує настрій, час нарізки збільшується в два рази, безпека зменшується — в три. Самостійно нагострити ніж в домашніх умовах нескладно. Для цього буде потрібно звичайний точильний камінь, який можна придбати в будь-якому будівельному або господарському магазині. Для заточування ножа потрібно покласти точильний камінь на тверду поверхню. Приставити лезо ножа до верхнього краю каменю під кутом приблизно 20 градусів, гострою стороною вперед. Швидко провести ножем від верхнього краю каменю до нижнього. У нижнього краю перевернути ніж, щоб гостра сторона леза знову дивилася вперед, і тепер провести знизу вгору. Ніж повинен легко ковзати по точильному каменю. Якщо ніж йде туго, варто зменшити кут його нахилу до каменю. Провести лезом по каменю приблизно 15-20 разів з кожного боку. Перевірити заточку за допомогою аркуша паперу. Гостре лезо розріже його, тупе — розірве.
7. Економте час і гроші на покупці їжі
зайві покупки продуктів забирають час, гроші і займають місце на кухні. Не піддаватися рекламним технологіям супермаркетів і купувати тільки те, що потрібно, цілком можливо:
— Не заходьте в непотрібні розділи магазину. Зазвичай всі відділи в великих супермаркетах відзначені вивісками, тому краще відразу направлятися туди, де продають основні продукти. Прилавків з солодощами і закусками краще уникати, щоб не піддатися спокусі щось купити.
— не лінуйтеся складати список покупок і строго слідувати йому. Найчастіше люди забрідають в непотрібні розділи магазину, забуваючи, що їм потрібно купити. Список можна групувати тематично, наприклад, м'ясо або молочні продукти, щоб, зайшовши в магазин, відразу направлятися в потрібний відділ.
— вирушаючи в магазин, пересідайте з машини на велосипед або йдіть пішки. Так стає фізично неможливо забрати з магазину велику кількість продуктів.
— Не ходіть в супермаркет на голодний шлунок. Голодна людина обов'язково набере в супермаркеті непотрібних, але апетитних продуктів. Це психологічна реакція, тому перш ніж йти в магазин, краще ситно поїсти.
— ходіть в магазин якомога рідше. Краще купувати всі основні продукти, що не псуються на тиждень або навіть на місяць вперед за один похід в супермаркет. Чим рідше ви будете з'являтися в магазині, тим менше в ваш кошик потрапить непотрібних покупок.
— ходіть в магазині без компанії. Сімейні походи в супермаркет створюють відчуття прогулянки і ви довше перебуваєте біля прилавків, відповідно, можете набрати більше непотрібних продуктів. Крім того, зазвичай діти не можуть встояти перед величезною кількістю солодощів, а батьки не можуть встояти перед проханнями дітей.
8. Раціонально використовуйте простір на кухні
Грамотно організований простір важливо як для маленької, так і для великої кухні. Як зробити, щоб все необхідне було під рукою і гармонійно вписувалося в інтер'єр:
— на вільній стіні спорудити полку для кулінарних книг, а під нею на гачки повісити Фартухи, прихватки, рушники. Так вони не забризкаються водою і жиром.
— розсортувати посуд по частоті використання. Тарілки, які використовуються щодня, поставити на перший план, гостьові сервізи подалі.
— господарські дрібниці — Пакети, поліетиленові рукавички, харчову плівку, фольгу, чисті губки і ганчірочки для прибирання — скласти в один ящик.
— згрупувати за призначенням всі предмети на кухні і визначити для них постійні місця. Каструлі — завжди в одному місці, салатниці — в іншому.
— каструлі і сковорідки зручно зберігати одну в іншій. Кришки — на підставці, схожій на сушарку для посуду.
— робоча поверхня для готування повинна бути поруч з плитою, а шафа з основним посудом — над або під робочою поверхнею.
— Вилки і ложки зберігати в спеціальному піддоні з відсіками для кожного виду приладів. Великі прилади — ополоники, шумівки, скласти окремо, але поруч.
— розсортувати продукти за видами: крупи в одному місці, макарони — в іншому, спеції — в третьому. — сипучі продукти зручно зберігати в прозорих ємностях, щоб відразу бачити те, що потрібно дістати.
— поруч з робочою поверхнею має бути кілька розеток.
— дрібні предмети не варто складати на відкриті полиці, щоб не ускладнювати прибирання. Краще розсортувати дрібниця по сітчастим кошиках.
9. Зробіть кухню зручною для миття
за допомогою дизайну і правильного вибору комплектуючих кухонного гарнітура можна значно полегшити процес прибирання на кухні:
— стільниця кухонного гарнітура з композиту і штучного каменю миється легше і швидше, ніж з ламінованого ДСП.
— у стільниці має бути мінімум стиків, а поруч з мийкою краще їх зовсім уникати, щоб уберегти меблі і підлогу від патьоків.
— зручніше мити круглу і гладку мийку. Уникайте кутів, стиків, рифлених поверхонь, виступаючих частин.
— краще вибирати кухонні гарнітури з круглими і гладкими ручками на ящиках і полицях, або зовсім без ручок (відкриваються натисканням). Рівні поверхні простіше мити.
— серед варильних панелей легше мити вітрокераміку, але вона значно дорожче звичайного матеріалу і вимагає використання спеціальних миючих засобів. З недорогих варіантів варто віддати перевагу емальованому панелі, так як її можна чистити абразивними засобами.
— краще вибирати гарнітури не на ніжках, а з планкою, щоб під тумби не потрапляло сміття.
— якщо ви часто смажите, варто придбати потужну витяжку, інакше зона навколо плити буде сильно забруднюватися.
— стіну між нижніми і верхніми ящиками гарнітура поруч з робочою поверхнею краще облицювати не плиткою, а безшовними матеріалами: штучний камінь, скло, пластик. Якщо використовується плитка, затірку в швах рекомендується покрити захисним лаком.
вішати на фартух зі скла або плитки кухонні дрібниці (прихватки, ополоники, баночки зі спеціями) не практично. Максимум вільного місця для готування і все для швидкого прибирання — інше в шафи. Якщо місця багато, модно використовувати Настільні аксесуари, а якщо мало, то не варто захаращувати його.
10. Об'єднуйте готування, прибирання та інші справи
найчастіше після готування доводиться досить довго забиратися, але можна навчитися наводити порядок вже під час неї:
— підготуйте все необхідне для готування заздалегідь. Це дозволить не створювати безлад, поспіхом знаходячи необхідні предмети і відкриваючи шафи мокрими руками.
— прибирайте всі продукти назад в шафи або холодильник відразу після використання.
— покладіть поруч з мийкою пакетик або папірець, на яку будете складати сміття. Після готування викиньте його у відро для сміття.
— краще відразу мити використаний посуд або хоча б замочувати в гарячій воді — висохлу посуд потім мити буде набагато складніше.
— під час готування кладіть ложки, якими заважаєте блюдо, на спеціальні підставки або тарілку, щоб не забруднити стільницю. Якщо все ж шматочок їжі потрапив на стільницю, краще відразу прибрати його, щоб він не присох або не розмазався.
— під час смаження можна використовувати спеціальну сітку для сковорідок, щоб масло не розбризкувалося по сторонам. Якщо сітки немає, смажити краще під кришкою, відкриваючи її, тільки щоб перешкодити.
готування можна об'єднати не тільки з прибиранням, але і з іншими справами, відволікаючись на них під час «пасивного» етапу варіння. Але в цьому випадку важливо дотримуватися кількох простих правил, щоб в результаті не наробити собі більше роботи, якщо щось «втече» або підгорить:
— відволікатися тільки тоді, коли точно знаєш час «пасивного» етапу варіння.
— відволікатися на строго регламентоване за часом справу. Наприклад, закласти речі в прання. Перегляд телевізора, читання, Інтернет можуть затягнути і змусити забути про час. В крайньому випадку, можна використовувати будильник.
— на багатьох сучасних плитах є вбудований таймер, варто налаштувати його. Він автоматично нагадає про те, коли пора прибирати каструлю з плити або перемішувати вміст сковорідки, або ж вимикає конфорку.
а щоб готова йшла не тільки швидко, але і приємно, фоном під неї можна включити телевізор, улюбленого музиканта або радіо.