Як маринувати черешню
продукти
на банку 0,5 літра
Черешня — 500 грам
Вода — 250 мілілітрів
цукор — 100 грам
оцет виноградний — 50 мілілітрів
горілка — 1 столова ложка
лист вишні — 1 штука
Гвоздика — 10 суцвіть
кориця — 0,2 чайних ложки
сіль — 1 щіпка
коріандр в насінні — 0,2 чайної ложки
Гірчиця (за бажанням) — 0,2 чайної ложки
Як варити маринад для черешні
1. Влити в каструлю 250 мілілітрів води і додати в неї ж 1 щіпку солі, 100 грам цукру і 50 мілілітрів оцту.
2. Перемішати суміш так, щоб вона стала однорідною.
3. Маринад поставити на максимальний вогонь і довести до кипіння.
4. Відразу після закипання зняти маринад з вогню і залишити остигати до температури приблизно 25 градусів (трохи вище кімнатної температури).
5. Влити в маринад 1 столову ложку горілки.
Як маринувати черешню
1. Вимити й обсушити 500 грам черешні, видалити кісточки і хвостики, прибрати пошкоджені ягоди.
2. Викласти черешню в стерилізовану банку і щільно утрамбувати ягоди.
3. Всипати в банку 0,2 чайних ложки кориці, 10 суцвіть гвоздики, 1 лист вишні, по 0,2 чайних ложки гірчиці і коріандру.
4. Залити вишні підготовленим маринадом і закрити кришкою.
5. Через приблизно 16 годин відкрити банку з маринованою черешнею. Ягоди повинні увібрати маринад, тому долити зверху залишився маринад і закатати банки.
Фкуснофакти
— маринована черешня подається як закуска до м'ясних страв, а також може бути інгредієнтом в салатах. Маринованої черешнею можна прикрашати вазочки з морозивом або пудинги. Черешню можна додавати також в тісто для кексів або в торти. В якості соусу маринована черешня використовується в подрібненому вигляді.
— мариновану черешню можна зберігати при кімнатній температурі, але під час зберігання важливо захистити її від прямих сонячних променів.
— Черешня маринується протягом двох днів, після чого закочується або закривається щільною кришкою. Для гарантії тривалого збереження банку з черешнею можна простерилізувати (банку 0,5 літра досить стерилізувати 10 хвилин).
— для маринування підходять такі сорти черешні, як Жуковська, Салют Перемоги, Орловська компотна, Студентська.
— ягоди, використовувані для маринування, повинні бути великими, стиглими, мати темнозабарвлений сік і бути без пошкоджень.
— в залежності від подальшого використання черешні під час її маринування потрібно регулювати кількість цукру, що додається в маринад. Якщо планується використання черешню в якості закуски, цукру потрібно додати менше, а якщо для прикраси тортів — більше.
— калорійність маринованої черешні — 44,8 ккал/100 грам.