Як маринувати помідори
продукти на 3-х літрову банку
помідори середнього розміру — 1,5 кілограма
лавровий лист — 2 штуки
перець чорний — 10 горошин
кріп — 3 парасольки з насінням
часник — 5 зубців
хрін — 1 невеликий лист
листя смородини — 3 штуки
листя вишні — 3 штуки
сіль — 1 столова ложка з гіркою
цукор — 1-2 столових ложки
оцтова есенція — 2 чайні ложки
підготовка продуктів
1. Вимити 1,5 кілограма помідорів середнього розміру, орієнтовно 12 штук.
2. 5 зубців часнику звільнити від сухих оболонок, кожен розрізати на 4 частини.
3. Листя хрону, смородини і вишні (за смаком додатково кладуть селери, лаврушки) подрібнити ножем або порвати руками.
5. Часник, парасольки кропу, листя хрону, смородини і вишні розмістити на дні трилітрової банки. Туди ж покласти 10 горошин чорного перцю і 2 лаврових листки.
6. У банку, один до одного, укласти помідори.
Як варити маринад
1. Налити в банку з помідорами холодну воду, щоб визначитися з потрібним об'ємом розсолу.
2. Злити воду з банки в каструлю, додати одну столову ложку солі і 1-2 столових ложки цукру.
3. На середньому вогні довести маринад до кипіння і перелити в банку з помідорами.
4. Банку прикрити кришкою і залишити на 15 хвилин, щоб спочатку прогріти томати.
маринування помідорів
1. Остиглий розсіл вилити в каструлю, закип'ятити і влити в банку з помідорами.
2. Розсіл повинен доходити до верхнього краю банки. Якщо розсолу менше, додати крутий окріп, який повинен бути до цього моменту готовий.
3. 2 чайні ложки оцтової есенції влити в банку, яку відразу закатати металевою кришкою.
4. Перевернути банку кришкою вниз. Простежити, чи не підтікає чи з неї розсіл. Поставити банку кришкою вниз і укутати теплою тканиною. Залишити остигати на 8 годин.
перевернути банку і визначити на зберігання.
як швидко маринувати помідори
продукти
помідори — 15 штук середнього розміру
часник — 5 зубців
кріп сухий — 1 пачка
Вода — 1,5 літра
сіль — 2 столові ложки
цукор — 5 столові ложки
пекучий червоний перець — 1 штука
оцтова есенція 80% — 1 чайна ложка
приготування швидких маринованих помідорів
1. Вимити і наколоти зубочисткою 15 штук помідорів середнього розміру.
2. Очистити 5 зубців часнику і кожен зубець розрізати на 4 частини.
3. Вимити 1 свіжий пекучий червоний перець нарізати кільцями разом з насіннєвою коробкою. Можна взяти сушений стручок і поламати на шматочки.
4. У каструлю налити 1,5 літра води, додати 2 столові ложки солі, 5 столових ложок цукру, довести маринад до кипіння на середньому вогні і прокип'ятити хвилинку.
5. В іншу каструлю щільно, один до одного, викласти помідори. Залити маринадом. Поставити каструлю на дуже маленький вогонь і варити помідори 10 хвилин, не допускаючи бульбашок.
6. Припинити варіння, додати сухий кріп, часник і пекучий перець. Влити 1 столову ложку оцтової есенції.
7. У каструлю покласти гніт — тарілку відповідного розміру, щоб помідори були повністю покриті маринадом.
8. Дати каструлі з помідорами охолонути і прибрати в прохолодне місце.
через добу скоростиглі мариновані помідори готові.
Фкуснофакти
— сіль краще брати крупного помелу. Столову ложку наповнювати сіллю (і цукром) з невеликою гіркою.
— помідори в банку укладати щільно, але намагатися не тиснути. У трилітрову банку, заповнену помідорами, входить близько 1,2 літра розсолу.
— оцтову есенцію можна додавати в киплячий розсіл, але краще влити під кришку банки безпосередньо перед закупоркою. В цьому випадку вдасться уникнути поширення запаху оцту в приміщенні. 80% оцтову есенцію можна замінити на 9% оцет, але взяти його потрібно в 9 разів більше. Можна взагалі обійтися без оцту, на 3-літрову банку 1 чайна ложка, всипати прямо перед додаванням маринаду до томатів.
— для маринування беруться парасольки кропу з насінням — вони дають більш виражений смак і запах. Вишневі листя, що містять багато фітонцидів і дубильних речовин, додають для того, щоб консерви краще зберігалися, а самі помідори не втрачали форму і були пружними.
— Банки і кришки потрібно заздалегідь вимити гарячою водою з харчовою содою. Ретельно вимиті банки годі й стерилізувати. Трилітрові банки з маринованими помідорами слід закривати металевими кришками, використовуючи закаточную машинку.
— При маринуванні помідорів для тривалого зберігання застосовують не тільки спосіб подвійний заливки (використаний в рецепті), але і стерилізацію. Для цього банки з помідорами, залитими гарячим розсолом, прикрити кришками і поставити в широку каструлю, яку наповнити окропом, так, щоб він доходив до плічок банки. Нагрівати на маленькому вогні 15 хвилин, потім банки дістати, влити оцтову есенцію і закупорити кришками. При такому способі приготування, вкутувати гарячі банки ковдрою не треба.
— калорійність маринованих помідорів — близько 16 ккал/100 грам.
— мариновані помідори, якщо їсти їх в міру, корисні, тому що містять лікопін — каротиноїдний пігмент червоного кольору, що володіє антиоксидантними властивостями.
— часник в рецепті можна класти і цілком, але якщо його все-таки розрізати, то він віддасть в маринад всю свою гостроту.
як маринувати помідори з густою заливкою
продукти
помідори (найбільше підійдуть міцні) — від 1,5 кілограм
для маринаду на 3 літри води
болгарський перець — 2 штуки
часник — 5 зубчиків
гіркий перець — половина перцю
кріп — 1 гілочка
Лук — 2 штуки
рослинна олія — 3 столових ложки
сіль — 3 столових ложки
оцет 9% — 200 мілілітрів
цукор — 7 столових ложок
як смачно замаринувати помідори
1. 3 літри води влити в каструлю, додати 2 столових ложки солі, 7 столових ложок цукру. 2. Поставити каструльку на вогонь і довести маринад до кипіння при періодичному помішуванні (сіль і цукор повинні повністю розчинитися).
3. Помідори вимити і обсушити серветкою.
4. Влити оцет тонкою цівкою (щоб не виливався з каструлі), перемішати маринад і вимкнути вогонь.
5. Часник очистити і нарізати пластинками.
6. Перець вимити, очистити від плодоніжки, перегородок і насіння, і нарізати тонкою стружкою.
7. Трохи остиглий маринад розлити по банках.
8. Каструлю діаметром більшим, ніж діаметр банки, вистелити рушником, залити водою і поставити на вогонь.
9. Акуратно поставити в цю каструлю банку з маринадом — необхідно, щоб Банку, в якій налито маринаду «по плечики», збігалася за рівнем з водою, налитої в каструлі. Ще важливо, щоб температура води в банку і каструлі була приблизно однакова.
10. Нагріти воду в каструлі до утворення пари, після цього кип'ятити 3-літрові банки — 15 хвилин, 2-літрові — 10 хвилин.
11. Додати помідори, перець, часник і приправи.
13. Закрити банки, трохи остудити і прибрати на зберігання.