заготівля гострого перцю
продукти на 1 літр
великі плоди пекучого перцю — 1 кілограм
Анчоус міцного засолу — 750 грам
каперси солоні — 50 грам
рослинна (найкраще підійде оливкова) олія — 1 літр
оцет столовий 7% — 1,5 склянки
Як приготувати гострий перець на зиму
1. Помити плоди пекучого перцю. Акуратно, не пошкодивши цілісність, зрізати плодоніжки і витягти насіння.
2. Укласти перець на дно каструлі, додати оцет, і залити водою так, щоб вона покривала плоди повністю.
3. Довести до кипіння, залишити варитися на незначному вогні одну-дві хвилини (час залежить від товщини стінки плоду), потім перекласти в каструльку.
4. Рибу сполоснути холодною водою, обсушити.
5. Потім вичистити з анчоусів нутрощі, відрізати голову з зябрами, витягти хребет.
6. В охолоджені просушені перці вкласти по дві-три штуки вичищених анчоусів без хребта і стільки ж каперсів.
7. У підготовлену (оброблену парою або іншим способом простерилізовану) банку налити три столові ложки оливкової олії.
8. Обережно укласти фарширований рибками гострий перчик доверху.
9. Залити гострий перець оливковою олією, накрити, прибрати в прохолодне темне місце.
10. Через два дні відкрити банки, долити необхідну кількість оливкової олії, закатати.
до речі, з перцю варять ще аджику на зиму .
Фкуснофакти
— особливу увагу слід приділити безпеки при роботі з пекучим перцем, інакше є ризик фізично відчути всю його гостроту. Найкращим варіантом захисту від опіку буде медична марлева пов'язка на ніс і рот, і одноразові латексні рукавички на руки.
При контакті очищених або пошкоджених плодів перцю з водою його властивості обпалювати шкірні покриви посилюються багаторазово, будьте пильні і не протирайте очі руками. Якщо все-таки, незважаючи на всі запобіжні заходи, пекучий перець потрапив в очі, обробіть їх міцно завареним чорним чаєм, який, як правило, на кухні під рукою, а потім закапайте будь-які протизапальні краплі для очей.
— необхідно контролювати ступінь готовності при варінні — якщо перці переварити, то закуска не вдасться.
— у кожну банку на дно можна покласти спеції та приправи : кілька надрізаних часточок часнику, пару гілочок естрагону або петрушки, коріандр, білий, чорний або рожевий перець.
— надати воістину пікантний смак цьому традиційному італійському блюду можна, замінивши столовий оцет і воду винним оцтом, змішаним з білим вином (в такій же сумарній кількості, в співвідношенні 1:1). У такій суміші бланшувати плоди треба також не більше трьох хвилин.
— пекучий перець, консервований, зберігається до одного року в холодній коморі або погребі.
— подавати пекучий перець, фарширований каперсами і анчоусами, можна як самостійну закуску або з гарніром з відвареної картоплі.
— оливкова олія, що залишився від консервів, можна використовувати у приготуванні салатів — воно додасть овочам гостроту і пікантність.