сира гречана крупа в сухому вигляді абсолютно неїстівна — вона не засвоюється і абсолютно марна. Не варто і намагатися її розжувати — вона суха і несмачна. Якщо ви випадково проковтнули ложку сирої гречки, просто запийте її водою, нічого страшного не трапиться. Але майте на увазі, що поїдання сирої гречки в великих кількостях може плачевно позначитися на стані шлунково-кишкового тракту в найближчі пару годин — запалиться слизова, вздуется живіт, може боліти і поколювати. Якщо з'їсти багато твердої сухої гречки, справа може дійти і до гастриту (або його загострення). Тому людям з сприйнятливою шлунково-кишкового тракту завжди краще зварити гречку в каструлі.
Що ж робити, якщо в рекомендаціях дієтологів часто згадується саме сира гречка? — і вихваляються її корисні якості? — йдеться про замоченої у воді крупі — найчастіше зеленої, необробленої гречці. Гречка заливається водою або кефіром на кілька годин, після чого її можна вживати в їжу. Можна ще запарити гречку — залити окропом. Важливо добре розжовувати кожне зернятко. Користь такої гречки безперечна: поліпшується травлення, імунітет, очищається організм, нормалізується робота життєво-важливих його систем. Це прекрасний дієтичний продукт, що усуває відчуття голоду і оберігає від переїдання. Так само, як і зелену гречку, з вечора на ранок можна замочувати звичайну коричневу крупу, зберігаючи наявні в ній мікроелементи і мінерали.