Як приготувати маринований селера
продукти
свіжий селера (стебла) — 400 грам
Цибуля ріпчаста — 2 штуки
часник свіжий — 2 зубчики
перець гострий, стручок — 1 штука
Вода — 400 мілілітрів
оцет столовий 9% — 100 мілілітрів
сіль — 1 столова ложка
цукор — 2 столові ложки
лавровий лист — 1 штука на ємність
спеції: запашний перець, гвоздика, коріандр — за смаком
як маринувати селеру
1. Стебла селери промити, відокремити від листя. Нарізати селеру середніми шматками.
2. На дно підготовленої ємності для маринування викласти листя селери. Поверх листя розкласти подрібнений свіжий часник, приправи, лавровий лист.
3. Дві головки ріпчастої цибулі помити, очистити, крупно нарізати. Гострий перець помити, очистити від насіння, прожилок, нарізати невеликими поздовжніми смужками.
4. Підготовлені і нарізані стебла селери розкласти по ємностей для маринування, рівномірно додати до них нарізану цибулю і гострий перець.
5. Закип'ятити 400 мілілітрів води, залити ємності окропом. Пропарювати овочі протягом 2,5 хвилин.
6. Одержаний настій злити в каструлю, поставити на середній вогонь. Після закипання настою, додати у воду сіль і цукор, кип'ятити ще протягом 1,5 хвилин. Після повного розчинення солі і цукру, вилити в маринад 100 мілілітрів столового оцту і зняти каструлю з вогню.
7. У ємності з підготовленими для маринування овочами налити маринад. Рідина повинна повністю закривати овочі.
8. Банки прикрити, остудити залитий маринадом селера до кімнатної температури.
9. Остигнули банки закрити щільними кришками, помістити в холодильник на 1-3 доби для маринування.
10. Маринований селера готовий до вживання.
Як маринувати селеру в олії
продукти
свіжий селера (стебла) — 520 грам
оцет столовий 9% — 200 мілілітрів
Вода — 500 мілілітрів
рослинна олія — 50-100 мілілітрів
часник свіжий — 1 зубчик
маслини — 20-30 штук без кісточки
сіль — 1 столова ложка
лавровий лист — 2 штуки
Гвоздика — 3 штуки
чорний перець горошком — 6 штук
як маринувати селеру в олії
1. Свіжі стебла селери помити, очистити від листя. Нарізати селеру невеликими шматками.
2. Свіжий часник подрібнити: дрібно порізати ножем, або пресом для часнику.
3. Приготувати маринад: в воду перелити столовий оцет, подрібнений зубчик часнику, 1 столову ложку солі, все приправи. Маринад ретельно перемішати.
4. Перелити маринад в каструлю для варіння. Підготовлені стебла селери опустити в маринад.
5. Помістити каструлю з селерою в маринаді на невеликий вогонь. Після закипання вмісту каструлі, варити селеру 5 хвилин.
6. Каструлю з відвареною селерою зняти з вогню, залишити в приміщенні до повного охолодження.
7. Після охолодження селери до кімнатної температури, витягти його з маринаду. Розкласти селера в ємності для маринування. При маринуванні селери на дно ємності можна покласти маслини, це додасть готовій страві більш насичений смак.
8. Нагріти олію до температури 40-50 градусів. Залити теплим маслом ємності з селерою і маслинами. Масло має повністю закривати овочі.
9. Ємність з селерою щільно закрити кришкою, поставити в холодильник на 1-2 доби для маринування.
10. Маринований в олії селера готовий до вживання.
Фкуснофакти
— калорійність маринованого селери — 27 ккал/100 грам.
— маринований селера придатний в їжу відразу після 3 діб маринування. Крім того, селера маринують про запас. Особливістю консервування маринованої селери для тривалого зберігання є попередня стерилізація банок, а також щільно загвинчені кришки.
— зберігати маринований селера при 4-6 градусах, він буде придатний протягом 2 років.
— загальна вартість продуктів для приготування маринованого селери на нашу рецептом складе 100 грн. (в середньому в Києві на Червень 2020 року).
— для краси селера можна нарізати навскоси, так заготівля вийде естетичніше.
— щоб злегка підкислити заготовку, можна додати трохи лимонного соку.
— при заготівлі селери можна додати спеції: чорний і червоний перець, стручковий перець, кінзу.
— подавати маринований селера рекомендується в якості закуски, а також як гарнір до м'ясних страв. При подачі можна прикрасити селера кунжутом.