ягоди менше і ніжніше фруктів, тому варити ягідні компоти менше: буквально 5 хвилин достатньо для малинового або полуничного компоту, та й компоту з будь-яких ягід без шкірки: ожина, морошка. Ягоди з шкіркою (смородина, виноград, агрус, глід, брусниця, обліпиха, ірга, журавлина і т.д.) варити довше якраз через шкірки: хвилин 15-20.
заморожені ягоди оброблені морозом, тому після повного розморожування варити компоти на їх основі більше 5 хвилин не рекомендується.
в даному випадку час варіння диктується не тільки і не стільки часом кип'ятіння. Ягоди слід ще й обробити перед варінням компоту. Найпростіше обробити малину, ожину і морошку, оскільки вони ростуть високо і їх не потрібно навіть мити. Заморожені ягоди слід обов'язково розморозити перед варінням компоту (можна прямо у воді), а ось щоб зварити компот з ягід винограду без кісточок — доведеться посидіти за копіткої очищенням тільки 15 хвилин.