Малина — одна з найбільш ніжних ягід, які тільки вирощуються в Україні. Малину складно чистити, вона тендітна і C порожниною всередині, через що її практично неможливо довго зберігати і далеко доставляти в сирому вигляді. Тільки з цих причин можна з упевненістю сказати, що навіть в самий пік дачного сезону малина залишається однією з найдорожчих ягід. Звичайно, це впливає і на ціну варення з малини. Ягоди в супермаркетах і на ринках коштують від 250 грн./кілограм (2020 р.), а для літра варення потрібно близько 1,5 кілограмів. Великі виробники малинового варення часто додають в джем желатин, пектин, загущая рідку (в прямому і переносному сенсі слова) консистенцію вихідного продукту.
що ж робити, щоб запастися цим корисним варенням на зиму? — або шукати малинові господарства, заможних дачників і закуповуватися безпосередньо у них, або дізнаватися місця і збирати дику малину, або вирощувати свою і варити варення на зиму самостійно , або шукати дійсно хороших оптових виробників.