⏰ як солити мову - скільки солі класти?

Як солити мову (свинячий і яловичий)

10:00
час читання —5   хв.

приготування солоного мови відбувається в 2 етапи: засолювання і відварювання. Для страви можна брати як яловичий, так і свинячий мову. Різниця полягатиме лише в тривалості засолювання і варіння.

необхідні інгредієнти: сам мова (яловичий, свинячий або навіть баранячий), велика сіль , цукор , часник , харчова селітра (за бажанням).

сіль обов'язково потрібно брати велику — з огляду на її повільного розчинення, мова просолюється рівномірніше. Харчова селітра — це консервант. Вона виконує більше декоративну функцію і використовується для збереження природного рожево-червоного кольору мови. Також незначно покращує смакові якості страви. Можна готувати без додавання селітри. Надлишок її шкідливий для здоров'я. Нормою вважається 10 г селітри на 500 г солі (або на 5 кг м'яса).

приготування солоного мови:

  1. зробити посолочную суміш з крупної солі, пропущеного через чеснокодавку часнику, цукру і селітри. Солі можна взяти багато, цукру — 0,5 ч.л. буде досить, часнику — до 6 зубчиків на яловичий язик (на свинячий — менше), селітри — щіпку.
  2. обтерти мову сумішшю і помістити в ємність, зверху покласти тарілку і гніт. Витримати ніч при кімнатній температурі для виділення соку. Замість ємності можна використовувати і ЗІП-пакети.
  3. на наступний день помістити тару з яловичим язиком в холод, залишити на 1-2 тижні (чим довше, тим більш насиченим буде смак). Якщо мова свинячий, вистачить і 3-7 днів. Вантаж не прибирати! Один раз на добу мову перевертають для більш рівномірної засолювання.
  4. після закінчення встановленого терміну солоний мову відварюється в воді до повної готовності. Він повинен стати м'яким і без праці протикатися виделкою. Сіль в бульйон не кладеться!
  5. відварений язик обливають холодною водою, щоб легше було очистити його від шкіри. Чистять, охолоджують і відправляють в холодильник. Ріжуть на скибочки і ставлять на стіл.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?