для відповіді на це питання треба визначити обсяг склянки, оскільки він безпосередньо впливає на кількість рису. Кожному обсягом склянки буде відповідати своє кількість рису в грамах.
- Стакан 200 мілілітрів — гранований стакан, наповнений до обідка, в ньому 160 грам сирого рису. Після варіння рис збільшиться і його вага складе близько 450 грам. У перерахунку на порції — близько 2 великих порцій, 3 середніх або 4 дитячих.
- Стакан 250 мілілітрів — гранований стакан, наповнений з верхом — це 200 грам рису. Після варіння вага рису збільшиться до 580 грамів. Це 3 великих порції або 4 середніх.
- Велика склянка, або стандартна ікеевская гуртка, наповнена до краю, об'ємом 290-300 мілілітрів — 245-250 грам сирої крупи. Після варіння вага гарніру збільшиться до 720 грам. Така кількість рису годиться для подачі 4 дорослим або 6 дітям.
виникає питання, як же визначити обсяг склянки? — дуже просто, якщо використовувати кухонні ваги або мірний стаканчик. В крайньому випадку, можна використовувати шприц (бажано, побільше). На око допоможе визначити прозора пластикова пляшка 0,5 літра. Якщо набрати її наполовину, обсяг буде дорівнює 250 мілілітрів.
приклад розрахунку:
всі наведені розрахунки стосуються тільки сирої крупи. Враховуйте, що тип рису може впливати на кількість в склянці. До речі, якщо ви готуєте рис, вам знадобляться всі правила варіння .