яловичі субпродукти
Назва |
Кат. |
користь і поживність |
Як готувати |
Як застосовувати в кулінарії |
печінка |
I |
збалансований дієтичний продукт — залізо, вітаміни А, В. незамінна при анемії і відновленні організму після операцій |
спочатку вимочити у воді протягом 40 хвилин, очистити від плівки, потім варити 40 хвилин |
Рагу, паштети, начинки для пирогів |
нирки |
I |
амінокислоти, залізо, кальцій, корисні мікроелементи |
вимочити в молоці протягом 8-10 годин, правильно очистити, варити 40-50 хвилин |
салати, супи, соуси, печеня |
мова |
I |
вітаміни В, магній, залізо, інші мінерали, дієтичний продукт |
варити 3-3, 5 години, телячий & ndash; 2 години, зняти плівку, нарізати |
Делікатесна закуска, салати, бульйони |
мізки |
I |
ненасичені жирні кислоти, йод, сірка, залізо, фосфор |
вимочувати протягом 2 годин, потім варити близько 30 хвилин, подавати на стіл гарячими і свіжоприготовленими |
салати, печеня, закуска |
серце |
I |
магній, залізо, інші мінерали та мікроелементи, дієтичний продукт |
варити півтори години, теляче & ndash; 1 годину |
другі страви, салати, печеня |
легкі |
II |
вітаміни А, В, РР, мікроелементи |
варити 40-60 хвилин |
гуляші, запіканки, салати |
Вим'я |
I |
білки еластин і колаген, мінерали і вітаміни |
варити 3 години, очистити від плівки |
Шніцель, салати |
хвости |
I |
Колаген, мікроелементи, рекомендовані для дієти після травм, операцій |
варити 2,5-4 години |
супи, бульйони, холодець |
рубець, тельбуха |
II |
залізо, магній, вітаміни А, в, велика кількість білка, що сприяє відновленню хрящів, кісток |
варити 3-4 години |
супи, другі страви, запіканки |
свинячі субпродукти
Назва |
Кат. |
користь і поживність |
як готувати |
Як застосовувати в кулінарії |
печінка |
I |
багата залізом, фолієвою кислотою, вітаміном А, корисні при анемії |
вимочити у воді протягом 2-3 годин, потім варити 40-50 хвилин, видалити плівку і вирізати прожилки |
салати, паштети, начинка для пиріжків |
мова |
I |
вітаміни В, магній, залізо, інші мінерали, дієтичний продукт |
варити 1,5 - 2 години, мова порося готується на 30 хвилин швидше |
Закуска, салати |
нирки |
I |
амінокислоти, залізо, кальцій, корисні мікроелементи |
3 години вимочувати в молоці, добре промити, видалити жили, потім варити 40 хвилин |
Закуска, салати |
хвости |
II |
Колаген, мікроелементи, корисні в раціоні хворих після травм |
варити півтори години, запікати протягом години, можна замінити варіння на гасіння |
тушонка, бульйони, холодець, зельц |
серце |
I |
магній, залізо, інші мінерали і мікроелементи, дієтичний продукт |
вимочити протягом 10 хвилин і варити півтори години, нарізане на шматочки серце вариться 50 хвилин |
салати, тушковані другі страви |
легкі |
II |
вітаміни А, В, РР, мікроелементи |
варити цілком & ndash; 2,5 години, порубане на шматочки & ndash; 1 годину |
салати, запіканки, гуляші, начинка для випічки, смачно в поєднанні з овочами |
мізки |
I |
ненасичені жирні кислоти, йод, сірка, залізо, фосфор |
вимочувати 2 години, зняти мозкову плівку, варити 10 хвилин, подавати на стіл свіжоприготовленими і гарячими |
салати, закуска, обсмажена в сухарях |
рубець, шлунок |
II |
залізо, магній, вітаміни А, в, велика кількість білка, рекомендовані в раціоні для відновлення кісток, загоєння ран |
варити 1,5-2 години, начинені шлунки варити близько 1 години |
Сальтисон, другі страви |
вуха |
II |
багато кальцію і колагену, корисні в їжі для відновлення хрящів і кісток |
вимочувати 2 години, варити 3-4 години або 2 години на режимі «гасіння» в мультиварці |
Закуска, салати, бульйони |
курячі та індичі субпродукти
Назва |
Кат. |
користь і поживність |
як готувати |
як застосовувати в кулінарії |
печінка |
I |
багата залізом, фолієвою кислотою, вітаміном А |
варити 10-15 хвилин або обсмажити в олії протягом 10 хвилин, в мультиварці варити 15 хвилин або тушкувати 20-30 хвилин |
смачні другі страви, салати, паштети |
шлунки, пупки |
II |
містять залізо, магній, цинк, вітамін А |
очистити від жиру. Варити півтори години або протягом 30 хвилин, а потім смажити в олії ще близько 30 хвилин. Курчачі шлунки готуються всього 30 хвилин |
супи, рагу, салати |
серце |
I |
багаті на мікроелементи, залізо, магній |
варити протягом 30 хвилин, або 10 хвилин і стільки ж за часом смажити, можна гасити без попереднього відварювання |
супи, печеня, салати, відмінна добавка до гарнірів або як самостійну страву |
Лапки |
I |
велика кількість колагену |
на бульйон варити 30 хвилин, на холодець – 2 години (в скороварці лапки на холодець будуть готові за 40 хвилин) |
супи, бульйони, холодець, ароматна закуска зі спеціями |
тельбухи |
II |
вітаміни А, В, магній, залізо |
добре промити і очистити. Варити 30 хвилин, або в мультиварці на режимі «гасіння» протягом 1 години |
Рагу, запіканки, супи, подавати на стіл із зеленню і овочами |
шийки |
II |
Колаген, кальцій, корисні для регенерації тканин і суглобів |
очистити від шкіри, промити, варити 1 годину |
супи, бульйони, холодець, в стравах добре поєднуються з овочами і зеленню |